logo F1online.sk

V prvom singapurskom tréningu Hamilton prekonal Verstappena

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala30. 9. 2022

Máme za sebou síce len úvodný tréning, ale zatiaľ sa napĺňajú predvíkendové predpovede, že Singapur by mohol Mercedesu vyhovovať. Lewis Hamilton bol jediným mužom, ktorý sa dokázal dostať cez Maxa Verstappena na Red Bulle, aj keď len o 84 tisícin sekundy.

Dlho sa zdalo, že Max Verstappen v Singapure nemá súpera. Počas úvodných jázd na stredne tvrdej a tvrdej zmesi bol totiž rutinérsky na prvom mieste a nebolo nič výnimočné, ak jeho náskok narástol nad jednu sekundu.

Až kvalifikačné simulácie na mäkkých pneumatikách zblížili štartové pole. Mierne sa dotiahlo Ferrari, no výraznejší skok zaznamenali Mercedesy. Lewis Hamilton sa dovtedy sťažoval na ovládateľnosť svojho monopostu, no zdá sa, že na mäkkej zmesi ožil. George Russell skončil až piaty a ani on nemal bezproblémový tréning, keď ťukol do bariéry a neskôr hovoril o problémoch s otáčkami v zákrutách 8 a 9.

Max Verstappen môže byť so svojím dňom spokojný, no mierne starosti mu môžu narobiť technické problémy Sergia Péreza. Mexičan musel pár minút pred koncom tréningu zamieriť do boxov pre patálie s prevodovkou. Môžeme špekulovať, či sa to náhodou netýka singapurského tunelu s káblami, o ktorom sa môžete dozvedieť viac v tohtotýždňových Formulovinách.

Charles Leclerc skončil tretí, keď úvod tréningu presedel. Hneď v inštalačnom kole sa posťažoval na brzdy, ktoré mechanici dávali dokopy najbližších dvadsať minút. Až neskôr sa dostal na trať. Carlos Sainz zas dvakrát takmer skončil v bariére.

Singapur bude trestať jazdcov za chyby. Lance Stroll mal v piatok dobré tempo, ale v piatej zákrute to prehnal a ľavým zadným kolesom trafil múr. Auto so zničeným závesom musel odstaviť vedľa trate, čím vyvolal červenú vlajku. Kanaďan skončil ôsmy, no jazdu na mäkkej zmesi nestihol.

Na siedmom mieste máme Estebana Ocona, deviaty skončil Gasly a v prvej desiatke je ešte Fernando Alonso na Alpine, ktorý predstavil vylepšenú podlahu. Od nej si toho veľa sľubuje.

Podobne ako Stroll aj Fernando Alonso, Sebastian Vettel, Valtteri Bottas a Kuan-jü Čou zajazdili svoj najlepší čas na stredne tvrdej zmesi.

Viac nám však napovie druhý tréning, ktorý sa ako jediný odjazdí v rovnakých podmienkach a v tom istom čase ako kvalifikácia a preteky.

Image