logo F1online.sk

AMuS: Adrian Newey opúšťa Red Bull

Adrian Newey
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 4. 2024

Koniec jednej dynastie? Ak chcete vedieť najdôležitejšie meno, ktoré stojí za nadvládou Red Bullu, nie je to Christian Horner alebo Max Verstappen, ale geniálny konštruktér Adrian Newey. On je po roku 2022 tvorcom štandardov, ktoré všetci nasledujú. Podľa renomovaného nemeckého magazínu Auto Motor und Sport sa však končí jeho nesmierne úspešné pôsobenie v tíme Red Bull.

Posledných niekoľko týždňov sa intenzívne špekuluje o spojení geniálneho konštruktéra a tímu Aston Martin. Kanadský miliardár Lawrence Stroll vraj blúdi po padoku s plnou peňaženkou, ktorú v posledných rokoch štedro dopĺňa spoločnosť Aramco, a nezdráha sa osloviť akúkoľvek hviezdu. Výnimkou údajne nie je ani Adrian Newey.

Možno by ste teda očakávali, že tejto slamky sa chytí aj Auto Motor und Sport. Ale nie. Nemecký magazín tvrdí niečo celkom iné.

„Exploduje vo Formule 1 ďalšia prestupová bomba? Podľa špekulácií je Adrian Newey na odchode z Red Bullu. Aká však bude ďalšia destinácia hviezdneho konštruktéra? Experti tipujú Ferrari,“ hlási nemecký magazín Auto Motor und Sport.

Podľa spomínaného článku má „už čoskoro“ dôjsť k oficiálnemu oznámeniu, podľa ktorého Adrian po osemnástich rokoch opustí Red Bull. „Newey je vraj nespokojný s mocenskými bojmi vnútri tímu a nechce pracovať len na projekte hyperauta RB17. Plnokrvný inžinier naďalej túži po Formule 1, aj keď už pri svojej rysovacej doske nenavrhuje každú skrutku,“ píšu Nemci.

Stále nie je jasné, za akých podmienok opustí Newey svoj tím. Oficiálne vraj má kontrakt do konca roka 2025, ale zdroje, na ktoré odkazuje AMuS, hovoria, že na konci sezóny 2024 chce byť Adrian voľný a pracovať na nových výzvach. Nie je prekvapením, že potenciálni záujemcovia sa predbiehajú nielen s ponukami nových výziev, ale tiež s počtom núl na výplate. Neweyho hodnota je porovnateľná s najlepšími jazdcami na svete. Podľa Auto Motor und Sportu zarába v súčasnosti v Red Bulle „len“ desať miliónov libier, kým taký Max Verstappen približne päťnásobok.

„Experti považujú Ferrari za jeho ďalšiu destináciu. Neweyho videli minimálne raz na letisku v Bologni. Ak je to pravda, tak Frédéric Vasseur by stál za zložením supertímu s Hamiltonom, Leclercom a Neweym,“ hlási AMuS.

Záujem však, pochopiteľne, majú aj ostatní. O Aston Martine sme hovorili a Neweym by určite nepohrdli ani v trápiacom sa Mercedese. Tieto dva tímy môžu ponúknuť prácu v Anglicku, čo je tradičná výhoda tímov na ostrovoch. AMuS však pripomína, že Newey si našiel druhý domov v Južnej Afrike a často pracuje na diaľku.

Mercedes je však v tomto smere zaujímavý z iného dôvodu a na túto skutočnosť nezabudol poukázať ani AMuS. Max Verstappen sa totiž nechal počuť, že pokým zostane Red Bull pokope, nemá dôvod na odchod. Koniec geniálneho konštruktéra by však vzhľadom na zmenu pravidiel v roku 2026 diametrálne zmenil pomery na prestupovom trhu. Toto Wolff celkom očividne číha na každú príležitosť a v rukáve má nové technické pravidlá pre pohonné jednotky. Mercedes rozhodne môže ponúknuť Verstappenovi obrovské peniaze a tiež záruku, že ich motor bude v roku 2026 veľmi dobrý.