logo F1online.sk

Formuloviny: Singapur – nočné ázijské Monako s futuro panorámou

Marina Bay, Singapur
© DPPI/Sauber Media Hub
Milan Kubala
Milan Kubala30. 9. 2022

Na ploche len dvakrát väčšej akú má naše hlavné mesto, sa tu tiesni rovnaký počet obyvateľov, ako má celá Slovenská republika. Tento mestský štát má množstvo prívlastkov. Či už je to levie mesto, mesto pokút, alebo mesto budúcnosti. Po tom, ako sa v ňom objavili aj monoposty Formuly 1, získal aj ďalší – Monako Ázie. Nie je to len preto, že sa okruh vinie okolo prístavu v zálive Marina priamo v srdci mesta. V priebehu polstoročia sa z neho totiž stalo podobne noblesné miesto, ako perla Azúrového pobrežia.

Áno, v najnovšej časti Formulovín sa budeme baviť o ďalšej destinácii v kalendári Formuly 1; o horúcom a vlhkom Singapure, ktorý pilotov preverí po všetkých stránkach. V pretekoch, ktoré veľmi často atakujú dvojhodinový limit, dostane organizmus poriadne zabrať. Ani nehovoriac, keď za každou bielou čiarou číhajú bariéry.

Ako sa vlastne rodila prvá veľká cena pod umelým osvetlením, čím je okruh unikátny a prečo sa len v Singapure tieni technika v monopostoch zliatinou niklu?

Viac o tejto ikonickej trati si pripravili Števo Eisele a Braňo Ježík v ďalšej historicko-technicko-náučnej sonde. Príjemné počúvanie!

Na Formuloviny sa môžete tešiť vždy v stredu pred veľkou cenou — podcast je dostupný na najpopulárnejších platformách Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a na webe redbull.sk/formuloviny.

Súvisiace články