logo F1online.sk

Formuloviny: Abú Zabí – najdrahší okruh v histórii šampionátov

Yas Marina, Abú Zabí, ilustračné
© DPPI/Sauber Media Hub
Milan Kubala
Milan Kubala20. 11. 2022

Formulovú sezónu už tradične uzatvára okruh, ktorý sa chce chváliť prívlastkom pompézny. Spojené arabské emiráty nešetria pri platení poplatkov Formule 1 za exkluzívne postavenie v kalendári a dvakrát neobracali mincou ani pri budovaní okruhu, ktorý dnes nesie meno Yas Marina.

Bohatí arabskí šejkovia peniaze z ropy investovali naozaj rozumne, veď dali vybudovať ultramodernú trať so špičkovým zázemím, ktoré nastavuje latku každému novému záujemcovi o miesto v kalendári kráľovnej motoršportu. Vizuálne navodzuje veľmi pôsobivý dojem, no má jednu vážnu chybu: Projekt z dielne Hermanna Tilkeho je podobne sterilný ako väčšina jeho výtvorov, a tak sme sa dlhé roky v Abú Zabí nedočkali poriadnej akcie.

O zatraktívnenie pretekov, ktoré sa začínajú pred západom slnka a končia po tme, sa organizátori pokúsili pred podujatím v roku 2021. Okruh sa zrýchlil a aspoň trochu sa podarilo pomôcť jazdcom s predbiehaním, ktorého tu bolo žalostne málo.

Úprav sa dočkali niektoré zákruty, ale viaceré ikonické miesta zostali zachované. Napríklad pri výjazde z boxov je nutné prejsť netradičným tunelom, čo v kalendári F1 nemá obdobu. Je preto prekvapujúce, že v ňom ešte nedošlo k žiadnej nehode. Ďalšou zaujímavosťou je, že trať je postavená na dvoch umelo vybudovaných ostrovoch, alebo že všetky tunajšie tribúny sú kryté, aby divákov ochránili pred horúcim púštnym slnkom.

Počas pretekov slnko postupne vystrieda umelé osvetlenie, pod ktorým v nedeľu spoznáme ďalšieho víťaza.

Vy však ešte pred tým spoznajte históriu okruhu Yas Marina v exkurzii, ktorú aj tentoraz pripravili Števo Eisele a Braňo Ježík.

Tak a to boli posledné Formuloviny sezóny 2022. Čakanie na nový ročník si však môžete spríjemniť napríklad tým, že si časti o vašich obľúbených tratiach pustíte zas. Všetky diely nájdete na najpopulárnejších platformách Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a na webe redbull.sk/formuloviny.

Súvisiace články