logo F1online.sk

Alfa Romeo má jeden bod z ôsmich pretekov: V Suzuke to potrebujeme zmeniť

Valtteri Bottas
© LAT Images/Pirelli F1 Press Area
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík5. 10. 2022

Asi ťažko by ste v tejto sezóne hľadali tím, ktorý by sa výkonnostne prepadol tak výrazne. Alfa Romeo po nádejnom začiatku novej éry stráda. Jediný bod v posledných ôsmich pretekoch znamená, že aktuálne šieste miesto stajne z Hinwilu je stále vo väčšom ohrození.

V Singapure preteky dokončilo len štrnásť monopostov a zo šiestich jazdcov top tímov sa v najlepšej šestke umiestnili len traja. Bola to teda ideálna príležitosť pre stajne zo stredu poľa a niektoré ju dokázali využiť. McLaren a Aston Martin si vďaka čistej jazde výrazne polepšili. Alfa Romeo však aj z takýchto pretekov vyšla bodovo naprázdno.

Kuan-jü Čou preteky nedokončil, keď ho Nicholas Latifi natlačil do múra, Valtteri Bottas sa v závere potácal na hranici najlepšej desiatky, ale nakoniec skončil až jedenásty. Desiate miesto čínskeho pretekára z VC Talianska tak zostáva jediným bodovým umiestnením Alfy Romeo od VC Kanady 19. júna.

„Je pravdou, že toto nie je dobré. Stále však máme v celkovom hodnotení nejakú rezervu,“ povedal šéf traťových inžinierov Alfy Romeo Xevi Pujolar pre RaceFans. „Musíme sa uistiť, že v Suzuke to dokážeme zmeniť a zabodovať. Pre Haas a AlphaTauri je to ešte ťažšie, ale my na to musíme ďalej tlačiť.“

„Na ďalšie podujatia privezieme nejaké vylepšenia a potrebujeme zlepšiť naše kvalifikačné výsledky, tiež zlepšiť naše štarty a potom môžeme bojovať s chlapcami v prvej desiatke, čo sa nám už v tomto roku podarilo.“

„Naše očakávania sú jasné, chceme bojovať o Q3 a od toho sa potom odraziť do boja o body v nedeľných pretekoch. Také majú byť naše očakávania,“ dodal Pujolar.

Teraz to bude znieť takmer neuveriteľne, ale jeho tím bol po prvých siedmich podujatiach na piatom mieste Pohára konštruktérov. Teraz stráca na piaty Alpine 73 bodov. Navyše sa na Alfu Romeo doťahuje siedmy Aston Martin, ktorý aktuálne stráca 15 bodov.

Stajňa zo Silverstone sa v Singapure dokázala presadiť, keď sa Lance Stroll a Sebastian Vettel zložili na 12 bodov, čím znížili svoju stratu fakticky na polovicu. Zmierniť bolesť svojho tímu mohol aspoň Valtteri Bottas, ktorý po odstúpení Čoua pokračoval v boji, ale nakoniec mu to nevyšlo.

„Vždy je frustrujúce, keď vás od bodov delí len jedna pozícia, ale keď uvážim našu pozíciu na štarte, tak sme z toho mohli len ťažko vyťažiť niečo viac. Aspoň sme sa dokázali vyhnúť chybám a udržať na trati, ale aj tak je to škoda,“ povedal po pretekoch Valtteri Bottas.

„Ku koncu mi už mäkké pneumatiky začali odchádzať a nedokázal som sa priblížiť k Pierrovi, ale podľa mňa bolo správnym rozhodnutím skúsiť softy. Nemyslím si, že by sme s inou zmesou dokázali dosiahnuť lepší výsledok.“

„V piatok sme mali určite lepšie tempo. Do Japonska by sme mali priniesť niekoľko noviniek, no stále mám pocit, že naše auto funguje lepšie na suchej trati, takže dúfajme, že v Japonsku bude suchšie,“ dodal Bottas.

Súvisiace články