logo F1online.sk

Ako sponzor do toho už nepôjdeme, chceme vlastniť tím, znie z Alfy Romeo

Valtteri Bottas
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 12. 2023

Už sme to povedali veľakrát a pripomenieme to ešte raz. Nie, Alfa Romeo nebol továrenský tím talianskej automobilky, ale stajňa Sauber, ktorá predala právo na pomenovanie. Od roku 2024 sa vrátime k menu Sauber a už to nebudeme musieť pripomínať. Čo však čaká Alfu Romeo teraz?

Táto značka mala vo Formule 1 vlastný tím v podstate len v rokoch 1950 a 1951. V tých časoch prakticky drvila konkurenciu a jej jazdec si odniesol zakaždým titul. Neskôr sa Alfa Romeo vrátila ako dodávateľ motorov, ale bez väčších úspechov. Od roku 2019 potom pôsobila ako titulárny sponzor Sauberu.

Aj keď turínska automobilka prejavila veľký záujem pokračovať a naďalej sa prezentovať na pretekárskych okruhoch, tá správna príležitosť zrejme neprišla. Šuškalo sa o spojení s Haasom, s ktorým mala Alfa Romeo uzavrieť podobnú dohodu ako so Sauberom. Mimochodom, v kuloároch sa pošepkávalo, že pre automobilku bola dohoda so Švajčiarmi finančne mimoriadne výhodná. Dnes je však vo Formule 1 všetko väčšie a všetko drahšie, čo môže byť jeden z dôvodov, prečo sa napokon s Haasom nedohodli.

„Chceli sme to zopakovať za rovnakých podmienok ako sponzor tímu, ale za dvojnásobnú cenu?“ pýta sa generálny riaditeľ automobilky Jean-Philippe Imparato, ktorého cituje Ouest France. „Nechceli, pretože by to neprinieslo nič nové a tie peniaze môžeme využiť na vývoj svojich produktov. Stať sa sponzorom iného tímu a skúšať to s rovnakým príbehom nedávalo príliš zmysel.“

Imparato zároveň potvrdil záujem Alfy Romeo naďalej sa prezentovať na pretekárskych okruhoch celého sveta. Automaticky sa núka možnosť vstúpiť do Le Mans alebo do Formuly E, ale to je zatiaľ vo hviezdach. V Turíne to vraj skúmajú, ale zatiaľ sa nerozhodli.

„Ak do toho pôjdeme, tak už nie ako sponzor, ale ako majiteľ,“ prehlásil Imparato. „Okrem toho, chceme do toho ísť dlhodobo. Nešli by sme do toho na kratšie ako na tri sezóny s rokom alebo dvoma prípravy.“

„Ekonomická rovnica ma však zatiaľ nepresvedčila a ja by som spoločnosť nenútil opäť riskovať finančnú stratu. Vo vytrvalostných pretekoch existuje malé nebezpečenstvo, že utrpíte pre infláciu, čo by nás mohlo uvrhnúť do veľmi podobnej situácie ako v roku 2015. Chcem do toho však ísť a preto tvrdo pracujeme. Keď nájdeme niečo dobré, prezradíme náš program,“ dodal Imparato.