logo F1online.skF1online.sk

Zvláštne veci v Sauberi. Bottas nevie, prečo mu vymenili inžiniera

Valtteri Bottas
© LAT/Sauber Media Hub
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 5. 2024

Prítomnosť automobilky Audi je stále hmatateľnejšia. Nemecká spoločnosť už v podstate kontroluje celý Sauber, ktorý v roku 2026 dostane nové meno. Nebudeme si klamať, že švajčiarsky celok zažíva v tomto roku strastiplný začiatok sezóny. Možno aj ten sa odzrkadlil do série zmien, ktoré nateraz zostávajú zahalené rúškom tajomstva.

Audi po Veľkej cene Číny oficiálne oznámilo, že Nico Hülkenberg bude jedným z pilotov Sauberu v roku 2025. To znamená, že minimálne jeden z dvojice súčasných pilotov Valtteri Bottas – Kuan-jü Čou, pôjde po sezóne z kola von, možno dokonca obaja. Už teraz sa v Sauberi dejú veci, ktorých príčina nie je celkom zrejmá.

„V tíme vypukli nepokoje po tom, čo medzi Čínou a Miami došlo k niekoľkým kľúčovým zmenám. Valtteri Bottas má nového pretekového inžiniera, čo bolo prudko neočakávané,“ napísal na sociálnych sieťach reportér F1 TV Will Buxton. Tieto slová a odchod jeho inžiniera Alexa Chana (pracoval s ním od svojho príchodu do tímu v roku 2022) potvrdil na tlačovej konferencii aj pilot tímu Valtteri Bottas, ktorého vyjadrenia odhaľujú, že sa v tíme sa deje niečo tajomné.

„Asi je to skôr otázka na tím, prečo došlo k takejto náhlej zmene,“ skonštatoval fínsky pretekár. „Tento víkend je šprintový, takže práca s novým človekom nebude ľahká, ale určite sa z toho pokúsime vyťažiť maximum. Dostáva plnú podporu, ale áno, je to dosť náhla zmena.“

Bottas nepôsobil dojmom, že by poznal dôvody, prečo sa v Sauberi takto rozhodli. Naznačil však, že je za tým vplyv Audi. „Myslím si, že je to súčasť reštrukturalizácie tímu. Niektorí ľudia odchádzajú, iní prichádzajú. Samozrejme, mnohé z týchto rozhodnutí nie sú v mojich rukách,“ povedal Valtteri.

„Asi to znamená, že veci sa menia. Dochádza k zmenám a, samozrejme, niektoré z nich sú dlhodobé. Nepoznám všetky dôvody za každým rozhodnutím, ale veci sa menia, ľudia sa menia a to je asi všetko,“ dodal Bottas trochu nesúvislo.

Toho sa bytostne dotýkajú aj posledné novinky o Nicovi Hülkenbergovi. Ten by mohol byť Valtteriho novým tímovým kolegom, ale tiež by mohol byť jeho nástupcom v kokpite Sauberu. Meno Hulkovho tímového kolegu ešte nie je známe, ale aj Bottas vie, že týmto rozhodnutím sa zmenšili aj jeho šance na zotrvanie v tíme.

„Došlo k tomu pomerne skoro a trochu ma to prekvapilo, ale trh s jazdcami sa dal do pohybu. Tiež to dáva zmysel. Nico je Nemec a Audi dalo pomerne jasne najavo, že chce nemeckého pretekára. Podľa mňa je to v poriadku. Uvidíme, čo sa stane ďalej,“ povedal Bottas.

Na margo jeho vlastných rokovaní o svojej budúcnosti dodal: „Samozrejme, že hovorím s niekoľkými tímami. Niektoré rozhovory sú pokročilejšie než iné, takže uvidíme.“

Súvisiace články

Diskusia