logo F1online.sk

Alfa Romeo sa s účinkovaním v F1 nateraz zrejme rozlúči. Rokovania s Haasom nikam neviedli  

Alfa Romeo, ilustračné
© XPB/Sauber Media Hub
Tomáš Masár
Tomáš Masár30. 11. 2023

Už nejaký ten piatok vieme, že Alfa Romeo nebude pokračovať v spolupráci so Sauberom, ktorý sa o rok vráti k svojmu pôvodnému názvu. Dúfali sme však, že po Talianoch akožto lukratívnom sponzorovi predsa len niekto siahne. Spomínal sa najmä záujem Haasu, ktorému je dobré každé jedno euro. Americký celok ale zrejme hodlá ísť aj naďalej vlastnou cestou, a tak sa vlastnou cestou bude musieť vydať aj Alfa Romeo, ktorá sa s F1 nateraz zrejme rozlúči.

Alfa Romeo sa v roku 2018 stala za relatívne nízku cenu hlavným sponzorom Sauberu, vďaka čomu niesol celok z Hinwilu po dobu šiestich rokov meno talianskej automobilky. Keďže sa však cesty týchto dvoch subjektov po skončené uplynulého ročníka rozišli, Talianom zostali dve možnosti: buď začať sponzorovať iný tím, alebo sa z F1 nateraz vzdialiť. Žiaľ, momentálne sa javí byť pravdepodobnejšia tá druhá možnosť.

Rokovania s Haasom stroskotali

Pred časom sme prišli s informáciou, že Alfa Romeo rokuje o nadviazaní spolupráce s Haasom, Zákulisné šumy však veľmi rýchlo utíchli. Ako si to vysvetliť? Nuž tak, že rokovania zrejme stroskotali.

Podľa všetkého preto, že Haas už má hlavného sponzora v podobe MoneyGramu, ktorého by mohla nahradiť Alfa Romeo iba za predpokladu, že by predostrela zaujímavejšiu ponuku. Inými slovami povedané, priniesla by do tímu väčší obnos peňazí.

A v tom spočíva podľa portálu RacingNews365.com kameň úrazu. Alfa Romeo ponúkla Haasu určitú čiastku, ten si ale pýtal omnoho viac. Keďže však milánsky výrobca automobilov nemienil ustúpiť, nezostalo mu nič iné, iba Formule 1 na dobu neurčitú zamávať.

Aké budú ďalšie kroky Alfy Romeo?

S najväčšou pravdepodobnosťou sa Alfa Romeo v najbližších týždňoch zameria na iné triedy motoršportu, špekuluje sa o jej vstupe do Majstrovstiev sveta vo vytrvalostných pretekoch (WEC). Proti tejto informácii ale hovorí fakt, že Stellantis (materská spoločnosť Alfy Romeo) je už vo WEC zastúpená Peugeotom.

Tak či onak, o tom, kam povedú ďalšie kroky Alfy Romeo, sa dozvieme viac pravdepodobne už v decembri. Nechajme sa prekvapiť.