logo F1online.sk

Latifimu vadí, že si ho komisári nevypočuli a hneď potrestali

Nicholas Latifi a George Russell
© LAT Images/Pirelli F1 Press Area
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 10. 2022

Kanadský pretekár Nicholas Latifi príde na štarte Veľkej ceny Japonska o päť pozícií. V úvodných kolách singapurských pretekov totiž kolidoval s Kuan-jü Čouom, ktorého natlačil do múra. Aj keď mal pilota Alfy Romeo v mŕtvom uhle, komisári boli nekompromisní a Kanaďanovi naparili trest.

Bola to prvá zo série kolízií, ktorých sme minulý víkend videli neúrekom. Latifi a Čou boli zároveň prvými odstúpivšími z nedeľných pretekov. Pilot Williamsu sa síce hneď vo vysielačke bránil, že bielo-bordový monopost Alfy Romeo nevidel, ale komisári mali na tento incident očividne iný názor, keď ešte v samotnom priebehu pretekov naparili Latifimu trest straty piatich pozícií na štarte VC Japonska.

Takúto promptnosť sme očakávali skôr v prípade vyšetrovania Sergia Péreza, ktorý, na rozdiel od Latifiho, v pretekoch pokračoval. Komisári však mali potrebu pilota Red Bullu predvolať, aby im celú záležitosť vysvetlil. Jazdec Williamsu už takéto právo nemal.

„Keď si pozriete palubné zábery a pravidlá, tak je to celkom jasné,“ priznáva Latifi vinu za tento incident. „Dostal sa vedľa mňa a ja som mu nenechal dostatok priestoru.“

„Som však frustrovaný z toho, že som nemal šancu ísť za komisármi, pretože ma vôbec nepredvolali ako to pri incidente medzi dvoma jazdcami obvykle robia.“

„Možno teda nezvážili niektoré veci. Zvolil som rovnakú stopu ako vo všetkých predchádzajúcich kolách a pozrel som sa tiež do zrkadiel. Z palubných záberov vidíte, že som sa pozrel. Po celú dobu nájazdu do tej zákruty bol v mojom mŕtvom uhle. Všetci jazdci dobre vieme, aké široké sú v týchto autách mŕtve uhly. Ako som povedal, ja som sa do zrkadiel pozeral,“ vysvetľuje Latifi.

Pilot Williamsu dokonca prehlásil, že za nehodu je sčasti zodpovedný aj Čou, ktorý si vraj mal uvedomiť, že ho Latifi nevidí. Na druhej strane, čínsky pretekár za ním jazdil zaseknutý niekoľko kôl a aj Latifi si mohol uvedomiť, že aj keď ho v spätných zrkadlách nevidí, Čou tam niekde musí byť a predsa sa nemohol len tak vypariť.

„Do zrkadla som sa pozrel a nič som nevidel, tak som zvolil normálnu jazdeckú stopu. Bol však tam. Nachádzal sa v mieste, kde ho nemôžem vidieť a on mal očakávať, že ho nemusím vidieť, najmä na vode a mestských tratiach to býva zložité,“ vysvetlil Latifi.

„Keby som aspoň mohol povedať svoju verziu a aj tak dostal trest, potom by som to akceptoval. Práve preto, že som nemohol ísť za komisármi a poukázať na rozličné body, ktoré podľa mňa neboli zohľadnené, je trochu frustrujúce,“ dodal kanadský pretekár.