logo F1online.sk

Ktorí piloti musia v druhej polovici sezóny skutočne pridať?

Max Verstappen a Valtteri Bottas
© Red Bull Content Pool
Slavomír Dzuričko
Slavomír Dzuričko21. 8. 2021

Letná prestávka sa nám pomaly, ale isto blíži ku koncu a spolu s ňou sa vynára aj otázka možného predlžovania zmlúv jednotlivých pilotov. Toto sú jazdci, ktorí by mali skutočne pridať, ak si chcú svoje miesto udržať aj naďalej.

Valtteri Bottas

Na prvom mieste v tomto pomyselnom rebríčku nemôže byť nikto iný, než fínsky pilot Valtteri Bottas, aktuálny tímový kolega lídra priebežného rebríčka jazdcov, Lewisa Hamiltona.

Sezóna 2021 zatiaľ nebola pre Bottasa v ničom výnimočná a práve jeho výkony viedli k čoraz väčším špekuláciám, že ho v kokpite Mercedesu nahradí od roku 2022 mladý britský pilot George Russell. Táto informácia však stále nebola oficiálne potvrdená.

Bottas získal zatiaľ šesť pódiových umiestnení a jednu pole position v Portugalsku. Naopak, má za sebou nepodarenú kvalifikáciu a preteky bez bodov v Azerbajdžane a zabudnúť nemôžeme ani na hromadnú nehodu v Maďarsku, ktorú spôsobil v prvej zákrute práve Valtteri.

Práve dôsledok tejto nehody si bude fínsky jazdec odpykávať aj po letnej prestávke, v pretekoch v Belgicku príde o päť miest na štarte.

Sergio Pérez

Isté miesto v Red Bulle nemá ani Sergio Pérez, ktorý podpísal zmluvu len na jeden rok. Po minuloročnom ukončení spolupráce s tímom Racing Point (dnes Aston Martin) zaznamenal ešte nečakané víťazstvo vo vlaňajších pretekoch v Sachíre a pre tento ročník stal sa tímovým kolegom Maxa Verstappena.

Podľa mnohých fanúšikov však Pérez vo svojej prvej sezóne v Red Bulle odvádza dobrú prácu. Zaznamenal nečakané víťazstvo v Baku a vo väčšine pretekov sa pohyboval na bodovaných priečkach.

Ak sa však pozrieme na negatíva, v uplynulých pretekoch zaznamenal viacero chýb, ktoré ho stáli cenné priečky. Zatiaľ nepoznáme jazdeckú dvojicu Red Bullu pre rok 2022, no je pochopiteľné, že 31-ročný Sergio sa musí svojim chybám vyvarovať, ak chce aspoň čiastočne dobehnúť v rebríčku jazdcov tímového kolegu Maxa Verstappena.

Daniel Ricciardo

Ďalšou diskutabilnou osobnosťou aktuálnej sezóny je Daniel Ricciardo v službách tímu McLaren. Nachádza sa na deviatej priečke so ziskom 50 bodov a jeho výkony jednoducho zaostávajú za očakávaniami.

Ricciardo, podobne ako Pérez, má nové auto, avšak jeho adaptácia v novom tíme, po prestupe z Renaultu (dnes Alpine) očividne trvá o čosi dlhšie. V predošlých rozhovoroch Daniel ohodnotil svoju sezónu vyjadrením „5/10,“ pokiaľ ide o výkon na trati a to aj napriek tvrdej práci v zákulisí.

32-ročný pilot zaostáva za mladým tímovým kolegom Landom Norrisom až o 63 bodov, avšak Austrálčan sa bude snažiť malými krôčikmi svoju situáciu vylepšiť a získať ďalšie body pre McLaren.

Júki Cunoda

Júki je nováčik vo Formule 1 a vo svojej prvej sezóne s monopostom AlphaTauri zaznamenal početné množstvo chýb. Šéf tímu, Franz Tost, by však chcel aktuálnu dvojicu jazdcov vidieť v tíme aj v roku 2022.

Pohodu v tíme však rozhodne neupevňuje Cunodove prudké chovanie. Po neúspešnej kvalifikácii v Španielsku dokonca spochybnil tím otázkou, či má rovnaku techniku ako jeho tímový kolega Gasly.

Mladý 21-ročný pretekár má pred sebou ešte veľa práce a v druhej polovici sezóny sa dostane aj na okruhy, kde nikdy predtým nepretekal. Dôležitá bude jeho konzistencia, kontrola emócií a eliminácia chýb.

Antonio Giovinazzi

Nemenej zaujímavý je aj príbeh talianskeho pilota Antonia Giovinazziho. 27-ročný pilot je rozhodne pod tlakom, keďže sa dlhodobo nedokázal výraznejšie presadiť oproti svojmu tímovému kolegovi, ktorým je skúsený fínsky pilot Kimi Räikkönen.

Napriek tomu, z času na čas sa objavili prvky zlepšenia a Antonio prekonal Kimiho v kvalifikáciách a aj vo výsledkoch pretekov. Objavili sa však pochybnosti o forme fínskeho pilota a v rebríčku jazdcov sa obaja pohybujú na spodných priečkach so ziskom jediného resp. dvoch bodov.

Pokiaľ ide o rok 2022, úniky informácií prezradili, že sa uvažuje o prestupe Micka Schumachera do Alfy Romeo a to už v nasledujúcej sezóne. Nepotvrdenou informáciou ostáva aj to, že tím by mohol mať záujem o Valtteriho Bottasa, ak by ten nezískal predĺženie zmluvy s Mercedesom.

Súvisiace články