logo F1online.sk

S Ferrari sa v Le Mans predstaví aj Giovinazzi, tím vybral výhradne jazdcov z „rodiny“

Miguel Molina, Nicklas Nielsen, Antonio Fuocco, Antonio Giovinazzi, James Calado, Alessandro Pier Guidi
© Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 1. 2023

Nie je to len Formula 1, ale aj Majstrovstvá sveta vytrvalostných pretekov, ktoré čoskoro začnú novú sezónu. Táto bude v niečom špeciálna, keďže sa do najvyššej triedy vracia po piatich dekádach aj legendárne Ferrari. Nové hyperauto 499P sme už spoznali a teraz nám tím odhalil aj zloženie jednotlivých posádok.

Ferrari nasadí do boja dva špeciály, s číslami 50 a 51, a ako sa predpokladalo, nasadnú do nich výhradne jazdci z „rodiny Ferrari“. Konečné jazdecké zloženie tak nie je žiadnym prekvapením a šéf programu Antonello Coletta už dopredu avizoval, že si vyberie práve mužov, ktorí prototyp testovali a úspešne reprezentovali Ferrari v kategórii GT3.

Tu máme teda konečné rozhodnutie. Do Ferrari 499P s číslom 50 nasadnú: Antonio Fuoco, Miguel Molina a Nicklas Nielsen; do špeciálu s číslom 51: Alessandro Pier Guidi, James Calado a Antonio Giovinazzi.

Rozhodne najviac zaujalo meno bývalého pilota Formuly 1 Giovinazziho, ktorý je jedným z troch Talianov vybratých pre túto úlohu. Niektorých však možno trochu zaskočila absencia perspektívneho Roberta Švarcmana, čo nepriamo potvrdzuje správy o tom, že rusko-izraelský pretekár po skončení sezóny 2023 ukončí svoje pôsobenie vo Ferrari a vydá sa do americkej série IndyCar.

Ferrari i šesticu pretekárov čaká premiéra pri prvých pretekoch sezóny v americkom Sebringu.

„Výberom posádok sme dokončili posledný krok programu pred naším debutom v Sebringu. Od prvého shakedownu 499P v júli sme nepretržite pracovali na zapojení jazdcov z rodiny Ferrari. Rozhodli sme sa pre týchto jazdcov nielen kvôli výkonom v pretekoch, na ktorých sa zúčastníme, ale tiež za účelom dosiahnutia nepretržitého rastu v priebehu sezóny. Veľmi dobre vieme, čo od nich môžeme požadovať nielen po stránke rýchlosti, ale aj vývoja a konzistentnosti výkonov,“ povedal šéf športových aktivít Ferrari GT Antonello Coletta.

Najväčšia hviezda spomedzi spomínanej šestice, Antonio Giovinazzi, povedal: „Debut 499P bude pre vzpínajúceho sa koníka historickým okamihom. Vieme, že čelíme veľkej zodpovednosti a ideme do toho s pokorou, no zároveň pripravení a vedomí si našej sily.“