logo F1online.sk

Giovinazzi verí, že mu nehoda neuškodí: V F1 som už ukázal, čo dokážem

Antonio Giovinazzi v bariére
© FOM/Screenshot
Milan Kubala
Milan Kubala22. 10. 2022

V prvom piatkovom tréningu sme sledovali jazdy piatich pilotov, ktorí v aktuálnej sezóne nepôsobia vo Formule 1. Paradoxne len najskúsenejší z nich skončil v bariére. Antonio Giovinazzi, ktorý si stále hľadá miesto na rok 2023, však verí, že mu to nezahatá cestu do Haasu.

Antonio Giovinazzi sa na konci minulej sezóny musel rozlúčiť s Alfou Romeo, keď jeho a Räikkönena nahradila dvojička Bottas-Čou. Taliansky pretekár však zostal v úzkom kontakte s Ferrari, kde pôsobí na pozícii rezervného a simulátorového jazdca a striehne na svoju príležitosť.

Tá sa ponúka práve v Haase, ktorý uvažuje nad tým, že nahradí Micka Schumachera, nad ktorým šéf tímu Günther Steiner viackrát zalomil rukami. Mrzeli ho najmä nehody, ktoré z rozpočtu americkej stajne ukrajujú milióny dolárov. Ak uvažuje o tom, že Giovinazzi bude z tohto pohľadu lepšou voľbou, tak po piatku by sa mal azda zamyslieť ešte raz.

Antonio Giovinazzi si však nemyslí, že by o jeho budúcnosti mala rozhodnúť jedna chyba. Tímy majú radšej upriamiť svoju pozornosť na jeho skúsenosti a 62 štartov v kráľovnej motoršportu.

“Toto je Formula 1. Niekedy si zaslúžite v nej zostať a neujde sa vám žiadna sedačka. Také je pretekanie,” spustil Antonio Giovinazzi po nehode. “Toto mi istotne nepomôže, ale na druhej strane som už vo Formule 1 ukázal, čo dokážem. Viem, že všetko nestojí a nepadá na tomto jednom kole. Tých pár zákrut neukončí moju kariéru.”

“Uvidíme, ako to dopadne. Teraz sa pozerám vpred. Vo Formule 1 som však odjazdil tri roky. Ak ma niekto bude chcieť, dnešok nezaváži, pretože v minulosti som už svoje dokázal,” zamyslel sa 28-ročný rodák z mesta Martina Franca.

Giovinazzi sa následne zamyslel aj nad príčinou nehody. Ubezpečil, že na to zbytočne netlačil. Pravdepodobne doplatil na nárazový vietor, no to budú musieť potvrdiť dáta tímu.

“Netlačil som na to. Keby som tlačil, tak by to bolo v poslednom kole tréningu, aby som všetkých prekvapil, ale netlačil som,” ubezpečuje Giovinazzi. “Toto bolo len moje druhé ostré kolo, prvé s DRS. Skrátka som stratil kontrolu nad autom. Možno v tom mal prsty vietor, no mohla to byť aj praobyčajná chyba. Neviem, ale dopadlo to tak, ako to dopadlo.”

Pilot z rodiny Ferrari napokon prezradil, že nečakaný debut Nycka de Vriesa, ktorý si vzápätí vybojoval sedačku v AlphaTauri, ho napĺňa nádejou, že by sa mu mohol podariť návrat do najvyššej motoristickej kategórie.

“Vo Formule 1 nikdy nehovor nikdy. Videli sme, čo sa Nyckovi stalo po Monze. Uvidíme teda, čo sa prihodí. Zatiaľ však neviem, čo budem robiť v roku 2023,” priznal Giovinazzi, ktorý by rád zamieril do WEC, pokiaľ sa mu neujde miesto vo Formule 1. “Samozrejme, mojou prioritou je vrátiť sa sem. Ak sa to nestane, tak nie je žiadnym tajomstvom, že by som chcel skúsiť kategóriu Hypercar. Uvidíme, ako to dopadne.”