logo F1online.sk

Rezervnými jazdcami Ferrari budú v roku 2023 Giovinazzi a Švarcman

Robert Švarcman
© Twitter/Ferrari
Tomáš Masár
Tomáš Masár19. 1. 2023

Ferrari sa bude môcť v nadchádzajúcej sezóne spoliehať hneď na dvoch rezervných pretekárov – Antonia Giovinazziho a Roberta Švarcmana. Zatiaľ čo prvý menovaný je „záskokom“ v tíme z Maranella už šesť rokov, rusko-izraelský pilot sa v pozícii rezervného pilota predstaví premiérovo. V štruktúrach Scuderie už síce pôsobil aj predtým, no oficiálne bol evidovaný len ako testovací či vývojový jazdec.

V Maranelle sa rozhodli opätovne angažovať dvoch rezervných jazdcov najmä z toho dôvodu, že Antonio Giovinazzi bude v roku 2023 hájiť farby Ferrari v triede Hypercar vo WEC. Nebude tak pochopiteľne k dispozícii počas každého jedného súťažného víkendu Formuly 1, čo však pre Scuderiu problém predstavovať nebude, keďže sa bude môcť plne spoľahnúť na Roberta Švarcmana.

Giovinazzi bol v závere minulého ročníka považovaný za jedného z hlavných kandidátov na miesto v Haase, no americký tím sa nakoniec rozhodol uprednostniť Nica Hülkenberga.

Robert Švarcman je známy najmä z pôsobenia vo Formule 2, v ktorej skončil v roku 2021 na druhom mieste.

Okrem Giovinazziho a Švarcmana budú pre Ferrari zohrávať dôležitú úlohu aj vývojoví jazdci Antonio Fuoco a Davide Rigon, ktorí sa zhostia úloh za simulátorom. Fuoco bude navyše, rovnako ako Giovinazzi, súťažiť vo WEC.