logo F1online.sk

Ralf Schumacher a jeho odkaz Steinerovi: Toto nie je Netflix, toto je Formula 1

Mick Schumacher a Ralf Schumacher
© LAT Images/Haas
Tomáš Masár
Tomáš Masár23. 10. 2022

Víťaz šiestich veľkých cien a mladší brat legendárneho pilota Ferrari Ralf Schumacher sa nestotožňuje s masívnou a relatívne častou kritikou šéfa tímu Günthera Steinera a jeho majiteľa Genea Haasa na adresu jeho jazdcov, špecificky jeho synovca Micka Schumachera. Tvrdí, že tím samotný vrátane jazdcov odvádza slušnú prácu, výnimkou sú len spomínaní Steiner a Haas.

Mickovi Schumacherovi bola v prebiehajúcej sezóne už viackrát adresovaná kritika, či už zo strany Günthera Steinera, alebo majiteľa stajne Genea Haasa. Dvadsaťtriročný pretekár vraj stojí tím množstvo peňazí, a to najmä kvôli častým nehodám, ktoré mladý Nemec zapríčinil zväčša svojimi jazdeckými chybami.

V Spojených štátoch na okruhu v Austine sa však kritiky tentokrát nedočkal Schumacher, ale Antonio Giovinazzi, ktorý nahradil v úvodnom piatkovom tréningu na Okruhu Amerík Kevina Magnussena. Talian stratil kontrolou nad monopostom v šiestej zákrute, kde narazil do bariéry a spôsobil jeho menšie poškodenie. Následne pri pokuse dostať sa z bariéry spálil spojku. Jedná sa síce o pomerne malé škody, no šéf tímu Günther Steiner si myslí, že aj takéto previnenia majú neblahý dopad na Haas.

Šéf tímu však vo svojich vyjadreniach nepriamo zabil dve muchy jednou ranou, keď zároveň skritizoval Giovinazziho aj Schumachera. „Nemôžeme neustále robiť tieto malé chyby a potom sa zakaždým vracať späť, pretože potom nikdy nedosiahneme skutočný pokrok,“ uviedol Steiner pre Sky Sports. „Musíme byť prinajmenšom konzistentní, ale aj napredovať, nestačí byť konzistentní.

Avšak, ak vždy takto spravíte krok späť, ako teraz v prvom voľnom tréningu, to v tím vôbec nerozvíja. Musíme myslieť na širší obraz, ale tiež sa s tímom pohnúť vpred,“ vyhlásil temperamentný Talian.

Bývalý jazdec Williamsu či Toyoty Ralf Schumacher sa s výrokmi Steinera o nekonzistentnosti pretekárov Haasu nestotožňuje. „Neviem, či má na mysli tím alebo jazdcov. Nerozumiem, čo to má znamenať. Možno by mal počúvať svoje vlastné rozhovory, potom by si to všimol. Samotný tím, okrem neho a jeho šéfa, odvádza slušnú prácu.

Obaja jazdci odvádzajú dobrú prácu a myslím si, že Haas by urobil dobre, keby si oboch ponechal,“ povedal 47-ročný Nemec, ktorý následne upriamil pozornosť aj na strategické chyby stajne a problémy so spoľahlivosťou: „Ak sú k jazdcom takí kritickí, mali by byť kritickí aj k sebe. Toto nie je Netflix, toto je Formula 1.“

Mick Schumacher síce v tejto sezóne bodoval dovedna len dvakrát a získal dvanásť bodov, no v priebehu ročníka po výkonnostnej stránke napredoval. Jeho tímový kolega Kevin Magnussen má na konte o desať bodov viac, no aj Dán samotný sa nechal počuť, že Schumacher podáva kvalitné výkony a bol by za jeho zotrvanie. Ako sa nakoniec rozlúskne jazdecká otázka tímu Haas, sa s určitosťou dozvieme v najbližších týždňoch.