logo F1online.sk

Watson: Hamilton si chce ponechať Bottasa

Valtteri Bottas so šampanským
© Twitter/Mercedes
Ladislav Király
Ladislav Király18. 8. 2021

Mercedes do dnešných dní nerozhodol o tom, kto bude v budúcom roku kolegom Lewisa Hamiltona. Šancu majú dvaja pretekári; jednak Valtteri Bottas a jednak George Russell.

Bottasova výhoda spočíva v tom, že s Hamiltonom spolupracuje už od roku 2017 a nerobí žiadne problémy. Je o niečo pomalší ako Lewis, podporuje ho a v tíme dotvára ideálnu harmóniu. Povahovo je to klasický dvojkový pilot.

Russellova výhoda by mohla byť v tom, že je podľa všetkého o niečo rýchlejší ako Bottas a po Hamiltonovom konci by mohol byť budúcnosťou Mercedesu. Avšak nenarušil by internú pohodu v tíme? Čo ak by bol náhodou rýchlejší ako Hamilton a zničil by jeho povesť najlepšieho pretekára? Vynára sa viacero rôznych otázok.

Bývalý pretekár John Watson, ktorý v 70. a 80. rokoch minulého storočia vyhral päť veľkých cien, by v monoposte Mercedesu chcel vidieť Georga Russella. Na druhej strane však má pocit, že Mercedes bude hrať na istotu a ponechá si Bottasa.

„Môj názor je taký, že Lewis by si chcel ponechať Bottasa. On je totiž taký poddajný tímový kolega,“ povedal Watson v rozhovore pre RacingNews365.com. „Na druhej strane nechce byť kolegom Georga, ktorý odviedol v minulom roku v Bahrajne úchvatnú prácu. Lewis má pritom v tíme Mercedes i v rodine Mercedes ako takej veľkú autoritu a silu.“

Podľa 75-ročného rodáka z Belfastu existuje mnoho veľmi dobrých dôvodov, pre ktoré si chce Lewis za kolegu ponechať Valtteriho.

„Ak by si priniesol mladého leva ako George, ktorý je podľa mňa vynikajúci… v priebehu rokov som jednoducho videl, že ak zamestnáte dvoch jazdcov, ktorí budú v šampionáte spoločne bojovať, tak vlastne otvoríte dvere inému tímu. Takže si myslím, že Mercedes si napokon ponechá Bottasa. A to jednoducho preto, lebo je to komodita, ktorú poznajú.“

„Veľmi rád by som v Mercedese videl Georga. Ale ak by sa tak malo stať, tak by George musel akceptovať, že vždy, keď sa na trati nejakým spôsobom stretnú, bude hrať popri Lewisovi len druhé husle,“ dodal John Watson.