logo F1online.skF1online.sk

Red Bull mal dostať oveľa prísnejší trest, myslí si Will Buxton

Sergio Pérez so zničeným autom
© FOM/Screenshot
Milan Kubala
Milan Kubala10. 6. 2024

Sergio Pérez príde na štarte VC Španielska o tri miesta. Je to veľa alebo málo za to, že ohrozil ostatných jazdcov a fanúšikov jazdou s polorozpadnutým Red Bullom? Komentátor F1 Will Buxton volá po prísnejšom treste.

Jazda Sergia Péreza po náraze do bariéry bola skutočne nebezpečná. Zadná časť monopostu to neprežila a v dvoch sektoroch, ktoré mu zostávali do vjazdu do boxovej uličky, z jeho auta odpadlo množstvo úlomkov a odletela koncová lišta zadného krídla. Šťastím je, že nikoho netrafila a nikto nedostal defekt.

To však nie je všetko. Vo verdikte komisárov sa objavila zarážajúca poznámka: Red Bull priznal, že Péreza poslal do boxov, aby na trať nevyšlo bezpečnostné vozidlo a víťazstvo Maxa Verstappena nebolo v ohrození. Fázu SC by totiž súperi mohli využiť napríklad na zastávku v boxoch, resp. spraviť opak toho, čo Holanďan. Obhajca titulu by bol v nevýhodnej pozícii.

Presne z tohto dôvodu mal byť trest prísnejší, myslí si Will Buxton. “Ja osobne si nemyslím, že by boli následky pre tím čo i len trochu dostatočné. Tím priznal, že Pérezovi vedome prikázal porušil pravidlá a tým ohrozil ostatných jazdcov (na to tam to pravidlo je), aby sa vyhol výjazdu bezpečnostného vozidla. Vedeli, že jeho výjazd by ich mohol pripraviť o víťazstvo.”

“Ak obrátite túto argumentáciu, tak vám z toho vznikne tím, ktorý jazdcovi povie, aby porušil pravidlá a spôsobil výjazd bezpečnostného vozidla, aby mu pomohol vyhrať. Je tu niekoľko medzistupňov. Na jednej strane je strata priečok na rošte a pokuta, na druhej strane Singapur 2008,” pripomenul nechválne slávnu manipuláciu výsledkov veľkej ceny.

Bezpečnosť je na prvom mieste a tímy by sa nemali zahrávať s bezpečnosťou ostatných účastníkov veľkej ceny pre svoj prospech. Zrovnávať singapurskú manipuláciu s príkazom Red Bullu je trochu prehnané, ale snaha ovplyvniť priebeh pretekov nepovoleným spôsobom je neodškriepiteľná. “Porovnávam to, že tím kázal jazdcovi porušiť pravidlá, aby ovplyvnil výjazd bezpečnostného vozidla,” upresnil Buxton. “Príde mi skrátka zaujímavé, že Red Bull to takto otvorene priznal.”

Súvisiace články

Diskusia