logo F1online.skF1online.sk

Tieto preteky boli ako zo zlého sna, hovorí Pérez

Sergio Pérez a Christrian Horner
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala24. 6. 2024

Štyri veľké ceny, osem bodov. Taká je bilancia Sergia Péreza, o ktorého pádoch a zakopnutiach Christian Horner ešte na začiatku tejto série hovoril ako o “anomáliách”. Z nich sa však stáva štandard. Tentoraz Sergio Pérez doplatil na trest, kvalifikáciu, charakter okruhu, nastavenia aj kostrbatú prípravu.

Okruh v Barcelone patrí k tým náročnejším na predbiehanie. Preto penalizácia straty troch miest Sergia Péreza dosť zabolela. Z jedenásteho miesta sa potreboval čím skôr dostať pred monoposty, ktoré obyčajne patria do stredu poľa. V prvom kole sa mu to však nepodarilo. Fernanda Alonsa síce predbehol, ale Nico Hülkenberg zas predbehol jeho.

“Vzhľadom na trest a našu štartovú pozíciu sa v prvom stinte veľmi ťažko predbiehalo, mali sme po pretekoch. Zasekol som sa za Nicom a dosť som sa za ním šmýkal,” vysvetlil stratu v úvodnej fáze pretekov Sergio Pérez. “Tieto preteky boli ako zo zlého sna. Veľmi ťažká veľká cena.”

Po prvom pitstope Red Bull nasadil ďalšie mäkké pneumatiky, neskôr mediumky a do cieľa dorazil na ďalších softoch. “Nakoniec sme presedlali na trojzastávkovú stratégiu a podarilo sa nám vrátiť pred Gaslyho na ôsme miesto, čo bolo dosť náročné. Myslím si, že všetko negatívne ovplyvnil ten prvý stint.”

Po prvom tréningu Helmut Marko chválil Sergia Péreza za to, že stratil na Maxa Verstappena len štyri desatiny. V druhom tréningu však toto manko narástlo na dvojnásobok a v Red Bulle vedeli, že Sergia Péreza čaká ďalšia ťažká sobota a nedeľa.

“Náš víkend bol veľmi chaotický vzhľadom na to, že sme viac objavovali a testovali monopost. Asi ešte nikdy sme medzi prvými dvomi tréningmi nezmenili v nastaveniach tak veľa vecí. Boli sme trochu zúfalí pri hľadaní balansu,” prezradil viac o svojich problémoch Pérez.

Pri takýchto testoch síce stratíte rytmus, ale môžete toho aj veľa zistiť. “Potrebujeme to všetko preskúmať, ale už vidím svetlo na konci tunela. Najlepšie je, že okamžite sú na rade ďalšie preteky, pretože všetky tieto zistenia si môžete preniesť na ďalšie podujatie. Tam nás budú čakať nové výzvy. Pred nami je dlhá sezóna, takže je dôležité pokračovať so sklonenými hlavami.”

Úlohou Sergia Péreza a jeho tímu na najbližší týždeň bude prísť na to, ako lepšie nastaviť auto. “V tejto chvíli sa moje problémy týkajú toho, že nedokážem nájsť balans na všetky stinty. Mám problém nájsť stabilitu v stredne rýchlych a pomalých zákrutách, kde potrebujem rotáciu auta. Je to vec, na ktorej s tímom veľmi tvrdo pracujeme aj s agresívnymi zmenami počas víkendu, no nemyslím si, že by fungovali.”

Súvisiace články

Diskusia