logo F1online.skF1online.sk

Marko drží palce Mercedesu a dodáva: Max takto nevydrží celú sezónu

Max Verstappen a Helmut Marko
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 6. 2024

Veľkú cenu Kanady a Veľkú cenu Španielska ovládol Max Verstappen, ktorý musel predviesť všetko svoje majstrovstvo, aby dosiahol tieto úspechy. Bol bezchybný a jeho tím taktiež, ale Red Bull sa už nemôže spoľahnúť na najrýchlejší monopost. Helmut Marko z tohto dôvodu trochu nečakane drží palce Mercedesu.

Niežeby poradca Red Bullu fandil nemeckej automobilke, ale tá je v Pohári konštruktérov od jeho tímu najďalej. Keď Mercedes začne kradnúť body Ferrari a McLarenu, paradoxne tým pomôže aj Red Bullu, ktorý s trápiacim sa Pérezom len s problémami navyšuje svoj náskok.

Ako dlho to však obhajcovia titulu dokážu udržať? „Max nemôže jazdiť takto na limite po celú sezónu. Predbiehací manéver, ktorým sa dostal do vedenia, bol dokonca aj na jeho pomery vynikajúci,“ povedal Helmut Marko v rozhovore pre OE24.

Redaktor mu následne odcitoval titulok v nemeckom denníku Bild, ktorý hlásil: „Verstappen je rýchlejší ako jeho auto,“ na čo Marko povedal: „To je trefné hodnotenie. Max vyhráva, pretože je sebavedomý, nie vďaka svojmu autu.“

Bohužiaľ pre Red Bull, to sa už nedá povedať o jeho tímovom kolegovi Sergiovi Pérezovi. Auto už nie je dominantné a Mexičan už nie je ani zďaleka tak blízko k tímovému kolegovi ako na začiatku sezóny. To so sebou prináša nejeden problém pre jeho tím. „Checo štartoval do pretekov veľmi vzadu, ale je pravda, že keď sa teraz rozličné okolnosti schádzajú takýmto spôsobom, nemôžeme si dovoliť akékoľvek slabiny,“ povedal Marko.

Jeho tímu však môže trochu pomôcť Mercedes. Tento tím nabral po nevydarených výkonoch v úvode sezóny veľkú stratu. Red Bull má momentálne náskok 179 bodov na Mercedes. Na dotiahnutie takejto straty potrebujete takmer zázrak a preto Markovi príliš nevadí, že Lewisovi Hamiltonovi a Georgeovi Russellovi sa v poslednom období začalo dariť. „Keby sa Mercedes teraz zdvihol, dosť by nám to pomohlo pri majstrovských kalkuláciách,“ skonštatoval Rakúšan.

Súvisiace články

Diskusia