logo F1online.skF1online.sk

Bývalý holandský pretekár upozorňuje Péreza, že kontrakty nie sú vytesané do kameňa

Sergio Pérez
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala26. 6. 2024

Sergio Pérez len nedávno podpísal nový kontrakt na sezóny 2025 a 2026, takže na udržanie sa v tíme nepotrebuje nutne dobré výkony. Bývalý pilot z Holandska Michael Bleekemolen však Mexičana upozorňuje, že svojou zmluvou by si nemal byť taký istý. Musí zabrať, inak mu hrozí, že s ním Red Bull ukončí spoluprácu zmluva-nezmluva.

Osem bodov na štyroch veľkých cenách sa musí máliť každému jazdcovi z top tímov. O Pérezovi ani nehovoriac, veď sedí v monoposte, ktorý je v tejto chvíli na čele oboch šampionátov. Od Mexičana sa čakalo, že v Španielsku sa pomaly začne vracať do formy, no opak bol pravdou. Po štarte z jedenásteho miesta sa nedokázal výraznejšie pohnúť vpred.

Bývalý pretekár Michael Bleekemolen, ktorý pár súťažných víkendov absolvoval aj vo Formule 1, nepovažuje Péreza za vhodnú voľbu pre Red Bull. Poukazuje na to, že na posledných pretekoch nepôsobil ako skúsený pilot s trinástimi rokmi skúseností. “Mohol by prísť na našu motokárovú trať, aby si natrénoval ideálne stopy a začal sa učiť základy. V opačnom prípade bude s ním amen. Bola by to škoda, ale taká je realita.”

“A to som ešte zvedavý, či mu tá zmluva vydrží. Keď ľudia uvidia jeho výsledky, začnú pochybovať,” zdôraznil v rozhovore pre racingnews365.com. “Ale na druhej strane tu máme otázku: Aké ďalšie možnosti má Red Bull? Kto je rýchly a dostatočne dobrý na ten kokpit? V tom prípade by som povedal: Vezmite Carlosa Sainza.”

Sainz je rýchly, ale neohrozí Verstappena

To je veľmi dobrá otázka. Sergio Pérez nepodáva oslnivé výkony, ale je naporúdzi niekto lepší? Carlos Sainz by sa do Red Bullu perfektne hodil, myslí si Bleekemolen. Na jednej strane je dostatočne rýchly, na druhej nebude predstavovať pre Verstappena veľkú hrozbu. Keby bol na mieste Christiana Hornera, vraj by ho privítal v tíme.

“Pozrel by som sa na Sainza, ktorý ešte nemá sedačku. Sainz nie je na Maxovej úrovni, ale zaostáva za ním len trochu. To je pre tím dobré, pretože nechce, aby Maxa porážal jeho tímový kolega,” zamýšľa sa 74-ročný Holanďan. “To sa tak či tak nestane, a niekto ako Sainz je fajn. Sainz veľmi často nehavaruje, nuž si myslím, že by bol vhodný.”

Carlosa Sainza by Red Bull musel odchytiť skôr, než sa upíše Audi, Williamsu alebo Alpinu. Vzhľadom na posledné súťažné víkendy by vyhadzov pre Péreza nemusel byť zlý nápad. “Teraz o tom začnete uvažovať. Možno o tom začnú uvažovať aj oni, ale môžu si pomyslieť, že im to je jedno. Samozrejme, záleží im na konštruktérskom šampionáte, ktorý prináša peniaze. To bude Pérezova nevýhoda a preňho by to mohlo znamenať odchod pred rokom 2026.”

“Myslím si však, že teraz sa budú aj tak škrabať za hlavou: Čo by sme mali spraviť v budúcom roku? Pretože kontrakty sú na to, aby sa porušovali, nie vynucovali,” varuje Sergia Péreza, že ani podpísaná zmluva ho nemusí zachrániť.

“Platič” Pérez

Niečo však Péreza predsa len chráni. Na jednej strane do tímu pritekajú mexické milióny prostredníctvom jeho sponzorov, na druhej strane je veľmi cenným marketingovým artiklom v oblasti strednej Ameriky. Aj to je dôvod, prečo Disney o ňom začal natáčať dokumentárny film. Každý chce preniknúť na tento trh.

“Formula 1 je o peniazoch a zdá sa, že Pérez prináša na stôl dosť peňazí cez svojich sponzorov. To určite spraví veľký rozdiel,” uvažuje Bleekemolen. “Všetci vieme, čo sa dá spraviť s horou peňazí a tím to vie tiež. Čo si môžu kúpiť, keď budú mať 10, 20 alebo 30 miliónov eur? Bude toho veľa, takže z celkového pohľadu sa to oplatí. Keby si vybrali Sainza, museli by platiť jemu, a to dosť.”

Helmut Marko na jar tohto roka prezradil, že Red Bull finančne nedokáže konkurovať ponuke, ktorú Sainzovi predložilo Audi. Vyzerá to tak, že pre tím by bol skutočne výrazne drahší ako Pérez, ale na druhej strane by pomohol v konštruktérskom šampionáte.

V priemere dva body na víkend sú pre Red Bull omrvinky. “Ani neviem, či má Red Bull ešte stále najrýchlejšie auto. V tejto chvíli je to už akési vyrovnané. V tom prípade sa [Pérez] prepadáva, ako môžeme vidieť. V podstate rovnako veľa bodov získate aj s Williamsom.”

Keď sa Sergio Pérez minulý rok ocitol pred bránami Q3 alebo Q2, v pretekoch predbiehal jedna radosť a veľmi často si vyslúžil titul jazdca dňa. Keď však Red Bull nemá rýchlostnú výhodu ako z inej galaxie, Mexičanovi sa nedarí posúvať dopredu.

Bleekemolen uvažuje, čo je za tým. “Takíto ľudia budú vždy patriť k tej skupine pozadu. Vždy budú najlepšími jazdcami z tých najhorších na rošte. Niekedy skrátka nedokážete vyrásť z tej fázy, pretože je to súčasť vás. Máte to zakódované v DNA.”

Diskusia