logo F1online.skF1online.sk

Podľa Hornera nemal Pérez na viac: Musíme mu pomôcť

Sergio Pérez a Christian Horner
© Getty Images / Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 6. 2024

Už je to pár pretekov, čo nahlas uvažujeme nad ďalším osudom boja o Pohár konštruktérov. Pravdou však zostáva, že napriek hrozným výkonom Sergia Péreza navyšuje Red Bull svoj náskok aj v tomto šampionáte. Platilo to aj v Španielsku, kde sa Mexičan opäť trápil, ale na pomoc mu s obhajobou pribehol aj jeho šéf Christian Horner.

Bolo ôsme miesto maximom pre Sergia Péreza po štarte z jedenásteho miesta? Treba povedať, že hneď pred ním skončil Oscar Piastri na mocnom McLarene, ktorý štartoval deviaty. Red Bull naordinoval Mexičanovi až tri zastávky v boxoch, ale strata, ktorú Mexičan nabral v prvom stinte, mu znemožnila pomýšľať na lepšie umiestnenie.

„Myslím si, že hlavným problémom bola naša pozícia na štarte. Predbehol som Fernanda, ale tiež ma predbehol Nico, takže ma čakal náročný prvý stint, ktorý skutočne skompromitoval naše preteky,“ povedal po nedeli Pérez pre televíziu Sky.

„V špinavom vzduchu sa len s ťažkosťami dalo prenasledovať súperov, takže sme zvolili tri zastávky v boxoch a nakoniec sa mi podarilo predbehnúť aspoň Gaslyho,“ dodal Checo.

Tlak na Pérezových pleciach sa bude neustále zvyšovať, aj keď treba povedať, že Red Bull sa zdá byť v komfortnej pozícii v oboch šampionátoch, hoci si už zďaleka neužíva takú dominanciu ako vlani. Kombinácia mocných súperov a nedostačujúcich výkonov však môže zniesť na Checove plecia priam neznesiteľný tlak.

„Myslím si, že naši súperi sú skutočne späť a sú veľmi rýchli, takže teraz sa potrebujeme uistiť, že ako tím doručíme zakaždým perfektný víkend. McLaren sa momentálne javí ako najsilnejší zo všetkých, takže sa musíme dotiahnuť. Zároveň dúfajme, že na rozličných tratiach dokážeme byť konkurencieschopnejší,“ povedal mexický pretekár.

„Máme pripravené nejaké vylepšenia, ale to platí rovnako pre všetkých. Podľa mňa je však najdôležitejšie, aby sme maximalizovali naše vyváženie. To bude dôležitejšie než akékoľvek vylepšenia. Práve to je totiž pre mňa v súčasnosti to najzložitejšie,“ dodal Pérez.

Horner: Musíme pomôcť Sergiovi

Checov šéf Christian Horner však nepanikári. Sám si dobre uvedomuje, že Red Bull naďalej navyšuje náskok, aj keď by to pri pohľade na výkony Péreza a jeho súperov nemalo platiť. Angličan tak pilota s číslom 2 na nose naďalej obhajuje a dokonca tvrdí, že je to Red Bull, ktorý by mal niečo zmeniť v snahe zvrátiť negatívny trend.

„Naordinovali sme mu tri zastávky v boxoch a podľa mňa to zabralo, keďže predbehol Gaslyho v poslednom kole. Z týchto pretekov si odnesie dostatok sebadôvery. Podnikol množstvo predbiehacích manévrov. Po štarte z jedenásteho miesta na trati, kde sa ťažko predbieha, bolo ôsme miesto teoreticky to najlepšie, čo dnes mohol dosiahnuť,“ povedal Horner po pretekoch pre televíziu Sky.

Ako však Red Bull chce pomôcť svojmu pilotovi? Po skúsenostiach z posledných rokov sa to javí ako neriešiteľná úloha. Šéf stajne z Milton Keynes však trvá na svojom. „Potrebujeme ho dostať bližšie do bojov vpredu. Ak sa nemýlim, tak sme dnes pozbierali najviac bodov zo všetkých tímov, takže keď v tom budeme pokračovať, zostaneme zároveň v dobrej pozícii v Pohári konštruktérov,“ hovorí Horner.

„Sergio mal skvelý začiatok sezóny. Potrebujeme ho vrátiť do formy, ktorú mal v prvých štyroch alebo piatich pretekoch. Vieme, že to dokáže, len musíme dostať jeho hlavu na správne miesto, aby mohol doručiť výsledok,“ dodal Angličan.

Súvisiace články

Diskusia