logo F1online.skF1online.sk

Verstappen vyhral preteky v prvých dvoch kolách: Už nie sme najrýchlejší

Max Verstappen
© Getty Images / Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 6. 2024

Veľká cena Španielska mohla a mala byť ďalšími pretekmi, ktoré potvrdia koniec dominancie Red Bullu. Minimálne z pohľadu na výsledky však pokračuje vláda jedného tímu a jedného jazdca. Max Verstappen bol s Red Bullom opäť bezchybný, ale znovu varoval všetkých, že nabudúce môže byť všetko inak.

Holandský pretekár zvládol veľmi dobre prvé dve kolá pretekov. Práve tu došlo podľa jeho slov ku kľúčovým udalostiam, keď najprv predbehol v prvej zákrute Landa Norrisa a potom v druhom kole zdolal Georgea Russella. Pilot Red Bullu sa ujal vedenia, vypracoval si drobný náskok a nakoniec prešiel prvý aj popod šachovnicovú vlajku.

„Súboj o prvé miesto v druhom kole rozhodol moje preteky – rovnako tak skutočnosť, že som sa dostal cez Landa,“ povedal Verstappen pre televíziu Sky. „Moje preteky mi vyhral náskok, ktorý som si vypracoval v prvom stinte. Jazdil som dosť agresívne defenzívne preteky, išiel som skôr do boxov a McLaren bol dnes určite rýchlejší – rovnako tak šetrnejší k pneumatikám.“

„Je to trochu znepokojujúce a niečo také nechcete vidieť. Myslím si však, že sme pracovali dobre ako tím a maximalizovali sme naše príležitosti,“ dodal Max.

Ten sa okrem iného preslávil výrokom, že najradšej vyhráva preteky s dvadsaťsekundovým náskokom. Takýto luxus v súčasnosti nemá, podľa vlastných slov nemá dokonca ani luxus v podobe najrýchlejšieho auta. V Kanade a Španielsku slávil Red Bull úspech vďaka prevádzkovej stránke a bezchybnosti svojho pilota, ktorý však pripomína, že na to sa nedá spoliehať večne.

„Samozrejme, že je to vzrušujúce, ale ja myslím na seba, nie na šport. Určite chcem lepšiu výkonnosť, lebo v súčasnosti nie sme najrýchlejší. Vedel som, že musím tlačiť až do konca. Keby som sa nedostal cez Landa na štarte, dnes by sme skončili na druhom mieste,“ skonštatoval Verstappen.

„O výsledku pretekov môže rozhodnúť veľmi málo. Zatiaľ sa nám darí veľmi dobre, ale nemôžete sa na to spoliehať. Keď chcete vyhrať, obvykle potrebujete byť najrýchlejší na trati a presne to nám chýbalo v posledných pár pretekoch,“ dodal holandský pretekár.

Nezabúdajme pritom, aké máme vyhliadky pred zvyškom sezóny. Red Bull má k dispozícii najmenej hodín vo veternom tuneli, prišiel o Adriana Neweyho a ako sa ukazuje v poslednom období, už má na trati len jedno auto, keďže výkony Sergia Péreza sú priam tragické a mexický pretekár získal v posledných štyroch pretekoch len osem bodov.

Bude Red Bull schopný natoľko zlepšiť svoje auto (keďže sa nemôže spoľahnúť na hodiny vo veternom tuneli, Neweyho ani dáta od Péreza), aby znovunadobudol svoju prevahu? „Prirodzene, máme menej času na vývoj vo veternom tuneli – je to trochu trest za náš úspech –, ale myslím si, že na to musíme tlačiť a ďalej sa snažiť pri zlepšovaní našej výkonnosti. V porovnaní s minulou sezónou sme sa zlepšili, ale ostatní sa zlepšili viac. Musíme študovať a pokúsiť sa o zlepšenie našej konkurencieschopnosti,“ vyzval svoj tím Verstappen.

Súvisiace články

Diskusia