logo F1online.skF1online.sk

Ricciardov čas sa kráti. Akcionári chcú v juniorskom tíme juniora, tvrdí Marko

Daniel Ricciardo
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala26. 6. 2024

Studnica jazdeckej akadémie Red Bullu v posledných rokoch trochu vyschla. Prispelo k tomu však aj samotné vedenie, ktoré sa rozhodlo dať šancu “stratenému synovi” pred vychádzajúcim talentom. Toto obdobie sa má podľa Helmuta Marka skončiť.

Najmladším prírastkom v Red Bulle z jeho juniorskej akadémie je Alex Albon, ktorý sa v Toro Rosso predstavil prvýkrát v roku 2019. Odvtedy červení býci nenašli ani jedného súceho absolventa. Júki Cunoda síce nastúpil až po ňom, ale v skutočnosti to bol skôr talent z liahne Hondy.

Donedávna platilo, že v akadémii Red Bullu máte najväčšiu šancu dostať sa do efjednotky. V poslednom období však dostal šancu akurát tak bývalý junior McLarenu Nyck de Vries a po ňom Daniel Ricciardo, ktorý sa po ťažkých sezónach snažil opäť si nájsť svoje miesto.

To sa mu v aktuálnej sezóne veľmi nedarí. Už dávno sa rozplynul jeho sen a ambícia dostať sa do Red Bullu k Maxovi Verstappenovi. Teraz mu navyše hrozí odchod z juniorského tímu Racing Bulls, ktorý už ani nie je juniorský.

Akcionári sa budú oprávnene pýtať, či má v tom prípade zmysel platiť celú akadémiu, keď sa v nej nikto nerodí. Helmut Marko pre Kleine Zeitung prezradil, že je to tak. “Akcionári nám pripomenuli, že je to juniorský tím a my musíme podľa toho postupovať.”

Návrat Daniela Ricciarda bol zamýšľaný s jasným cieľom, ktorý je v tejto chvíli pasé. “Účelom toho bolo, že na základe jeho výnimočných výkonov sa o ňom bude uvažovať pre Red Bull Racing. Táto sedačka teraz patrí Sergiovi Pérezovi, takže tento plán už neplatí.”

“Čoskoro tam budeme musieť posadiť mladého jazdca,” pripustil Helmut Marko a aj prezradil, kto by mohol Ricciarda nahradiť. “Ním by sa stal Liam Lawson.”

Red Bull musí konať. Marko v úvode sezóny potvrdil, že Lawson má v kontrakte klauzulu, ktorá mu umožňuje opustiť Red Bull a nájsť si miesto v inom tíme, ak mu červení býci nedokážu zabezpečiť sedačku pre rok 2025. Júki Cunoda pritom nedávno podpísal nový kontrakt…

Súvisiace články

Diskusia