logo F1online.sk

Nezaujímajú ma jeho rozprávky, reaguje Seidl na Hornera

Christian Horner
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl29. 10. 2022

Medzi tímy, ktoré najhlasnejšie upozorňujú na prekročenie rozpočtového stropu v podaní Red Bullu, patrí určite McLaren. Po Zakovi Brownovi a jeho otvorenom liste, v ktorom hovoril aj o podvádzaní, prispel do diskusie šéf tímu Andreas Seidl. Ten zase hovorí o rozprávkach.

Ako sme vás včera informovali v našom článku, Red Bull dostal za porušenie rozpočtového stropu v minulom roku pokutu sedem miliónov dolárov, a zníženie času vo veternom tuneli a pri výpočtoch CFD o desať percent.

V McLarene si myslia, že je to neadekvátny trest. „Trest nezodpovedá porušeniu pravidiel,“ skonštatoval šéf tímu Andreas Seidl.

Zo strany Red Bullu a jeho šéfa Christiana Hornera sa rozbehla mediálna kampaň, ktorou majstrovská stajňa šikovne odvracia pozornosť od vlastného problému. Horner v Austine napríklad hovoril o šikane detí zamestnancov tímu, včera skonštatoval, že súperom by asi nestačilo ani to, keby veterný tunel v Milton Keynes spálili do tla.

Red Bull sa snaží stavať do pozície obete, čo Andreasa Seidla nenechalo chladným. Keď sa televízia Sky Sports pýtala Seidla, či sledoval včerajšiu tlačovú konferenciu Christiana Hornera, tak na svoje pomery reagoval až nezvykle ostro. „Nie, nepočúval som to. Viem si totiž predstaviť, že to bola pravdepodobne len ďalšia hodina rozprávok. A to ma fakt nezaujíma,“ reagoval 46-ročný Nemec.

Niet sa čomu čudovať, McLaren bol jedným z najväčších zástancov zavedenia rozpočtového stropu, aj keď, na druhej strane, neskôr sám volal po jeho navýšení z dôvodu inflácie či situácie vo svete. Niet divu, že ostatné tímy nedokážu akceptovať vysvetlenia Red Bullu, keďže si uvedomujú, že prekročením rozpočtového stropu nezískal výhodu len v jednej sezóne.

„Pozitívne je, že FIA odviedla dobrú prácu v tom, že zrealizovala audit. Deväť tímov to urobilo správne a je jasné, že jeden to porušil. Z môjho pohľadu je úplne jasné, že trest, ktorý Red Bull dostal, nezodpovedá porušeniu pravidiel. Verím, že sa v tomto smere posunieme dopredu a na stole budú aj prísnejšie tresty,“ vyhlásil Seidl.

Otázkou je, čo táto kauza urobí s rozpočtovými stropmi v dlhodobom pohľade. „Už skôr v tomto roku sme o tejto téme mali dobrú diskusiu s tímami, FIA i s Formulou 1. Neexistuje dôvod, aby niekto tento rok opäť prekročil rozpočtový strop. Ak by sa to však predsa len znovu stalo, musí to skončiť adekvátnym trestom,“ uzavrel šéf McLarenu.