logo F1online.sk

Horner: Krivé obvinenia ničia našich zamestnancov, ich deti sú šikanované

Christian Horner
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala22. 10. 2022

Vo Formule 1 sa každý snaží získať výhodu pre seba. Podľa Christiana Hornera však súperi zašli priďaleko, keď Red Bull bez akýchkoľvek dôkazov obviňovali z podvádzania. Poškvrnili tým dobré meno značky, no čo je horšie, všetko si odniesli zamestnanci a ich deti.

Red Bull sa už takmer mesiac “varí” vo veľkom škandále okolo prekročenia rozpočtového stropu. Čím dlhšie sa celá vec ťahá, tým viac sa špekuluje a tým náročnejšie to má Red Bull, o ktorom sa preto hovorí ako o spolku podvodníkov.

Christian Horner si vzal na paškál konkurenciu, no najmä Zaka Browna, ktorý bol taký proaktívny, že dokonca FIA zaslal list. V ňom sa dožadoval prísnych trestov za podvádzanie. A hoci nikoho nemenoval, všetkým nám bolo jasné, koho má na mysli.

“Zakov list, ktorého kópia nám ani nebola zaslaná, no dostali sme sa k nej, bol obrovským sklamaním,” vyhlásil Christian Horner. “Je šokujúce, keď svojho súpera obviníte z podvádzania a nečestného konania. To je totálne šokujúce. Bez faktov a bez toho, aby ste vedeli o detailoch, niekoho takto obviniť…”

“Pre tieto verejné obvinenia sme súdení už od Singapuru. Volí sa rétorika o podvodníkoch, že sme na tom neskutočne zarobili. Čísla zverejnené v médiách sú však na míle vzdialené realite,” pokračoval 48-ročný Angličan.

V médiách sa už spomínali kadejaké sumy od 1,8 až po takmer desať miliónov dolárov. Ktorá z nich je správna, nevieme s istotou povedať. Jedno však už Red Bullu prischlo, a síce nálepka podvodníkov.

Podobnú taktiku obľubujú aj politici a vo Formule 1 ich nie je málo: Falošne obviňte a onálepkujte súpera a všetko, čo si verejnosť zapamätá, je táto nálepka bez ohľadu na to, či sa obvinenia zakladajú na pravde. Častokrát ani ich vyvrátenie nezvráti verejnú mienku.

Nie je preto prekvapením, že keď sa Max Verstappen a Sergio Pérez postavili pred fanúšikov v Austine, tí na nich začali pokrikovať: “Podvodníci, podvodníci!” Piatkové správy o tom, že FIA v júli retrospektívne zmenila pravidlá ohľadom rozpočtových stropov a tým azda spôsobila tento obrovský chaos, sa už k nim nedostali.

Horner tvrdí, že toto všetko so sebou prináša obrovské negatíva. “Spôsobuje to obrovské škody našej značke, našim partnerom, jazdcom, zamestnancom. V časoch, keď sa hovorí o psychickom zdraví, už registrujeme, že našim zamestnancom to spôsobuje problémy.”

“Deti našich zamestnancov sú šikanované aj na ihriskách. Toto nie je správne a pramení to z vymyslených obvinení ostatných tímov. Nemôžete skrátka obviňovať ľudí bez toho, aby ste poznali fakty a o čo vlastne ide. So zdesením sledujeme, ako sa zachovali niektorí naši súperi,” doplnil šéf Red Bullu, vedľa ktorého sedel samotný Zak Brown.

Brown sa na spoločnej tlačovke s Christianom Hornerom bránil tým, že v liste adresovanom FIA nemenoval žiaden tím a šlo len o akúsi dobre mienenú pripomienku FIA, aby trvala na prísnom dodržiavaní pravidiel.

“V mojom liste som písal, že ak tím minie viac peňazí, ako mu povoľuje rozpočtový strop, tak získa rovnakú výhodu, akú by získal pri technických pravidlách,” ozval sa šéf McLarenu Zak Brown. “My netvrdíme, či niečo spravili alebo nie. Môj list bol formulovaný tak, že ak niekto niečo spravil, tak to a tamto by sme mali riešiť.”

“Nijako sa to nelíši od toho, či nebola správne nastavená svetlá výška, alebo ste nasadili flexibilné krídlo. Nespomenul som žiaden tím, bola to všeobecná reakcia na to, že sme už v ére rozpočtového stropu, takže ak ho niekto poruší, takéto by to malo mať podľa nás následky,” vysvetľuje.

Napokon doplnil: “My nepoznáme žiadne čísla, nevieme o detailoch. Keby sme však minuli viac peňazí, výkonnostne by sme na tom boli lepšie, lebo by sme mali viac ľudí alebo by sme priniesli viac vylepšení. My máme zato, že takéto niečo by prinieslo výkonnostné benefity. Ak niekto minul viac, než povoľuje rozpočtový strop, tak je na FIA, aby to posúdila.”

Súvisiace články