logo F1online.sk

FIA rozhodla: Red Bull dostal pokutu, pri vývoji sa bude musieť uskromniť

Red Bull, ilustračné
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala28. 10. 2022

Red Bull po dlhých týždňoch naťahovačiek pred médiami konečne spoznal svoj trest. Za to, že v roku 2021 prekročil rozpočtový strop, mu FIA okrem pokuty udeľuje aj trest v podobe zníženia alokácie pre veterný tunel a počítačové modelovanie CFD.

Medzinárodná automobilová federácia v piatok zverejnila výsledné čísla. Ukázalo sa, že Red Bull prekročil stanovený rozpočet o 2,2 milióna dolárov, čo činilo 1,6 percenta. Ako sa však už v padoku šepkalo pred týždňom, podstatnú časť z tejto sumy možno pričítať problémom s daňovými úradmi, ktoré Red Bullu zamietli žiadosť o zníženie daňovej povinnosti. Avšak, aj keby sme nad touto sumou prižmúrili jedno oko, Red Bull by bol stále o 500-tisíc nad rozpočtom.

FIA udeľuje Red Bullu dva tresty: Na jednej strane bude musieť zaplatiť pokutu sedem miliónov dolárov, čo však taký veľký tím, akým je Red Bull, ani veľmi nezabolí. Táto pokuta sa totiž do rozpočtového stropu nezapočítava.

Červených býkov bude viac mrzieť obmedzenie vývoja monopostu. V najbližších 12 mesiacoch im totižto FIA zníži čas, ktorý môžu stráviť vo veternom tuneli a pri výpočtoch CFD, a to o desať percent.

FIA vo svojom sumáre z vyšetrovania konštatuje, že Red Bull pri počítaní položiek spravil chyby v trinástich bodoch, ktoré dovedna činia rozdiel 6,5 milióna dolárov medzi tým, ako svoje náklady vypočítal Red Bull a ako majú byť spočítané podľa Medzinárodnej automobilovej federácie. Red Bull mal napokon šťastie, že vlani nešiel s rozpočtom až na hranu, a tak ho prekročil len o 2,2 milióna dolárov.

FIA vo svojej správe, ktorú si môžete v plnom znení prečítať na tomto linku, vymenovala všetkých trinásť oblastí. Nájdeme medzi nimi aj spomínaný catering, sociálne poistenie zamestnancov, náklady na aktivity nesúvisiace s Formulou 1, pohonné jednotky, nepoužité náhradné diely, ale chyby sa našli aj pri započítavaní nákladov na cestovanie či údržbu.

Čo je však dôležité, a čo zrejme zmiernilo trest pre Red Bull: Tím z Milton Keynes počas sezóny 2021 nekonal nečestne, podvodne ani s nekalými úmyslami. Počas vyšetrovania spolupracoval s FIA a neutajoval žiadne informácie.

Christian Horner pred pár dňami vyhlásil, že Red Bull po ukončení vyšetrovania zverejní aj svoj pohľad na vec. Na rozdiel od iných vraj nebude nič utajovať a verejnosti vysvetlí, prečo došlo k vyššie uvedeným nezrovnalostiam.

FIA má naplánovanú tlačovú konferenciu na piatok o 18:30 nášho času.

Súvisiace články