logo F1online.skF1online.sk

S týmito pravidlami sa vďaka kopírovaniu ľahšie dotiahnete, hovorí Verstappen

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 6. 2024

Po úvodných pretekoch sezóny sme očakávali ďalší rok jednostrannej dominancie. Max Verstappen a Red Bull predviedli vlani nevídanú jazdu. S výnimkou jednej vyhrali všetky veľké ceny, ale aj keď to v tomto roku vyzeralo na opakovanie podobného scenára, holandský pretekár si musí každú nedeľu poctivo odmakať.

S návratom na tradičnejšie okruhy očakávame aj návrat nadvlády Red Bullu. Tento tím podľahol McLarenu v Miami, v Imole ho porazil len o sedem desatín sekundy, v Monaku sa trápil a v Kanade čelil frontálnemu útoku McLarenu a Mercedesu. Red Bull, a najmä Verstappen, však naďalej ukazujú svoju silu a vedú oba šampionáty s pohodlným náskokom.

Túto skutočnosť by ešte mali zvýrazniť tradičné európske okruhy, ale samotný holandský pretekár zostáva opatrný. „Nemyslím si, že to bude vyzerať ako na začiatku sezóny,“ vyhlásil Verstappen.

„Vieme, že toto je za normálnych okolností trať, na ktorú by sa naše auto malo lepšie adaptovať a sme optimistickí. Na druhej strane si uvedomujem, že všetci sa mocne doťahujú, takže všetci sú dosť sebavedomí. Keď sa však pozrieme na posledných pár pretekov, tak toto by pre nás mala byť lepšia trať,“ dodal Verstappen.

Ten neočakáva takú jednostrannú záležitosť ako na začiatku sezóny. Je pravda, že mnohé tímy, a zvlášť McLaren, prešli za tých pár mesiacov dlhú cestu a dokážu zahroziť na každom type okruhu. Uvedomuje si to aj Max, ktorý neočakáva, že sa celkový obraz zmení jednoduchým prechodom na konvenčnejšie okruhy.

„Nejde len o nastavenie, ale mali sme aj ďalšie problémy, ktoré nám zabránili, aby sme mali čistý víkend. Na nedávnych okruhoch zohrávali veľkú rolu hrbole a jazda po obrubníkoch, čo pre naše auto nebolo jednoduché, takže dúfam, že tu to bude lepšie,“ hovorí s nádejou Verstappen.

„Nečakám však ľahký víkend, pretože McLaren je podľa mňa rýchly všade – aj tu bude rýchly. Zdá sa, že Ferrari a Mercedes urobili v poslednom čase dobrý pokrok. Keď dokážete byť rýchly v Monaku a Montreale a stále podávate dobré výkony v rýchlych zákrutách, tak by ste mali mať slušnú rýchlosť aj tu v Španielsku,“ dodal Max.

Barcelona je pre mnohých takmer dokonalým lakmusovým papierikom. Aj keď tento okruh nedávno zmenili a už tu v podstate nenájdeme pomalé zákruty, stále je považovaná za konvenčný okruh a skvelý test výkonnosti jednotlivých tímov. Verstappen si však nemyslí, že je čas na paniku, aj keby to Red Bullu v Španielsku nevyšlo.

„Vždy si chceme počínať dobre, ale zároveň vieme, že ostatní na to tvrdo tlačia. Musíme sa postarať o čistý víkend. Ak by však veci nešli podľa plánu, tak nikoho nehodíme cez palubu. Pokračujeme v práci a snažíme sa zlepšovať. V hre je ešte dosť bodov, ale stále si tu v Španielsku chceme počínať dobre,“ ubezpečil Verstappen.

Vďaka kopírovaniu sa ľahšie dotiahnete

Ten tiež poskytol zaujímavý pohľad na to, ako sa súperom podarilo dotiahnuť na Red Bull. Podľa jeho slov konkurenčné tímy pochopili, ako to robí ten najlepší, čo im umožnilo, aby si tieto myšlienky preniesli do svojich monopostov. Nové pravidlá sú jednoducho príliš reštriktívne a neotvárajú veľa možností a koncepcií, ako vyvinúť konkurencieschopný stroj.

„Tieto pravidlá podľa mňa neponúkajú množstvo rozličných smerov,“ myslí si Verstappen. „So starými monopostami, s ktorými sa jazdilo do roku 2021, ste toho mohli urobiť oveľa viac. Pri súčasnej generácii áut ľahšie narazíte na vývojový strop. Niektorí dokážu veľmi dobre zanalyzovať, čo robíme. Ja by som však na ich mieste urobil to isté. Keď ste vzadu, pozeráte sa na najlepší tím a snažíte sa učiť z toho, čo robia najlepší.“

Súvisiace články

Diskusia