logo F1online.skF1online.sk

Pretože jeden nikdy nevie. Mercedes naďalej cieli na Verstappena, zhodujú sa médiá

Max Verstappen a George Russell
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 6. 2024

Na čo čaká Mercedes či Carlos Sainz? Prestupový kolotoč sa nám v posledných týždňoch akosi spomalil. Piloti a tímy stredu poľa čakajú na rozhodnutie Carlosa Sainza, ktorý prestupové kolieska spomaľuje a od jeho rozhodnutia závisí osud ostatných. Na čo však čaká Mercedes? Veď tento tím španielskeho pretekára verejne odmietol, tak prečo konečne neoznámi svoje plány?

Aj keď Max Verstappen verejne odmietol akékoľvek (tiež verejné) ponuky Tota Wolffa, ten si zjavne povedal, že koniec bude, až keď to povie on. Keď Mercedes neoznámil svoje ďalšie plány a nasadenie Kimiho Antonelliho, môže to mať len jeden dôvod.

V priebehu a po španielskom víkende sa špekulovalo presne na túto tému a posledné správy priniesli aj renomované zdroje Motorsport.com a televízia BBC. „Neočakávajte náhle kroky zo strany Mercedesu, pretože tím sa nemá kam ponáhľať. Už dlhšie je jasné, že ak sa nestane nič neočakávané, do kokpitu sa posadí Andrea Kimi Antonelli,“ uviedol Motorsport.com.

„Keď však existuje drobná nádej na podpísanie zmluvy s Maxom Verstappenom, tak Toto Wolff si nechá otvorené dvere pre holandského pretekára. Verstappenovci sa totiž stále definitívne nerozhodli, či opustia Christiana Hornera a Red Bull Racing,“ dodáva britský portál.

Mercedes ani Verstappen sa neponáhľajú. Keby sa niečo stalo a oni sa rozhodli až v decembri, Wolff bude čakať s perom a papierom. Ak sa Max rozhodne zachovať lojalitu Red Bullu, tak sa do Mercedesu posadí Antonelli, ktorý tímu nikam neutečie. Taká je súčasná situácia, do ktorej môže výrazne prehovoriť zlepšujúca sa forma stajne z Brackley.

„Verstappenovo rozhodnutie, ktoré bude prijaté v zhode s Helmutom Markom, môže teoreticky padnúť až na konci sezóny. Veľa závisí od konkurencieschopnosti Mercedesu, pretože Verstappenovi nedáva zmysel, aby v roku 2025 opustil víťazné auto a ohrozil svoje šance na ďalší titul. Ešte pred pár týždňami by bol prestup z Red Bullu do Mercedesu nemysliteľný, ale tím výrazne zlepšil svoj monopost W15 a Max sa teraz môže posadiť a sledovať, ako sa bude vyvíjať jeho forma v priebehu leta,“ uviedol Motorsport.com.

Pridáva sa aj BBC

Veľmi podobne sa vyjadril aj redaktor britskej televízie BBC Andrew Benson, ktorý sa zúčastňuje každej veľkej ceny a má veľmi dobrý prehľad o dianí v padoku. Ten po španielskom víkende tradične odpovedal na otázky fanúšikov a jeden z nich sa opýtal, prečo Mercedes otáľa s potvrdením Antonelliho.

Benson na túto otázku nechal odpovedať samotného Tota Wolffa, ktorý v Barcelone povedal: „O jazdeckej otázke sme ešte nerozhodli. Povedal som, že toto rozhodnutie chcem odkladať čo najdlhšie, pretože ktovie, čo všetko sa ešte stane?“

Odpoveď za všetky drobné. Sám Benson o nej povedal, že „neprezrádza mnoho, ale zároveň hovorí strašne veľa“. Wolff nepotrebuje potvrdiť Antonelliho, pretože ten mu nikam neutečie. Jeho osud je plne v rukách šéfa Mercedesu.

Aj keď Wolff povedal, že „v súčasnosti neprebiehajú žiadne rokovania a my sa potrebujeme sústrediť na zlepšovanie nášho auta“, neznamená to, že diskusie neprebehli v minulosti alebo nemôžu prebehnúť v budúcnosti. Podľa Bensona je tak situácia jasná.

„Prečo si Wolff necháva otvorené dvere? Pretože jeho hlavným cieľom je Max Verstappen. Mercedes vie, že má len malú šancu, aby prilákal trojnásobného majstra sveta do konca tohto roka – aj keď jeden nikdy nevie –, ale tím je plný nádeje, že ho presvedčí na sezónu 2026,“ uviedol Benson.

Súvisiace články

Diskusia