logo F1online.skF1online.sk

Norris pred nedeľou: Žiadne auto nie je oveľa rýchlejšie

Lando Norris a boxový múrik McLarenu
© LAT Images/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala23. 6. 2024

Ďalšia napínavá nedeľa je pred nami. Tentoraz nielen, že Max Verstappen nestojí na pole position, ale nemá ani jednoznačne rýchlejší monopost, s ktorým by preletel okolo Landa Norrisa ako v posledných rokoch okolo Scuderie po jej kvalifikačných víťazstvách. V McLarene sa pokúsia získať najcennejšiu trofej.

Na posledných štyroch veľkých cenách sme videli trofej za pole position v rukách štyroch rôznych tímov. McLaren má však trochu smolu, že kvalifikáciu ovládol práve v Barcelone. V Kanade, Monaku alebo Imole sa totiž prvá priečka bráni o poznanie ľahšie.

To Landovi Norrisovi na tlačovej konferencii nepokazilo náladu, no tento faktor berie do úvahy. “Teším sa,” usmial sa pilot McLarenu. “Do prvej zákruty je to ďaleko, takže toto je jeden z okruhov, na ktorých nechcete stáť na pole position. Pre nás to však predstavuje príležitosť pokúsiť sa vyhrať tieto preteky. Zatiaľ sme veľa [pretekových stintov] neodjazdili, len zopár. Myslím si však, že sme boli blízko ako vždy.”

Veľmi povzbudzujúce je to, že McLaren sa nemusí len pozerať do zrkadiel a odrátavať sekundy, kedy ho Verstappen prevalcuje. “V nedeľu si nebudeme hovoriť, že to alebo tamto auto je oveľa rýchlejšie. Medzi Mercedesom, nami, Red Bullom a Ferrari je osem monopostov, ktoré mohli stáť na pole position a budú mať šancu na víťazstvo. Pôjde o to spraviť čo najmenej chýb. Bude to podobné ako v sobotu, skrátka treba zvládnuť ďalšie dobré preteky.”

Na okruhoch s podobne dlhou rovinkou je druhé miesto na štarte niekedy o niečo výhodnejšie, ba dokonca aj Lewis Hamilton by mohol vyťažiť zo zákrytu a dostať sa pred jedného či oboch súperov. Štart bude preto kľúčový, ale rovnako práca s pneumatikami. Očakávaný dážď môže zmyť z trate všetku gumu, čo bude mať vplyv na ich degradáciu.

“Určite by som chcel v nedeľu vyhrať, to je prirodzené,” hovorí o svojich najvyšších ambíciách Max Verstappen. “Ocitli sme sa však v trochu neprebádanom teritóriu po stránke dlhých jázd a čistej rýchlosti, ale to všetci. Dúfam, že to bude veľmi tesné ako aj na posledných pretekoch.”

“Pri týchto vysokých teplotách sa musíte dôsledne starať o pneumatiky. Neviem, v akom stave bude trať v nedeľu, keďže v noci a ráno je možnosť dažďa, ale všetky tieto faktory zohrajú svoju úlohu,” pripomenul.

Súvisiace články

Diskusia