logo F1online.skF1online.sk

Jean Todt stojí za Mickom Schumacherom: Je lepší ako polovica jazdcov na rošte

Mick Schumacher
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala20. 6. 2024

Mick Schumacher sa musel s Formulou 1 rozlúčiť po dvoch sezónach v Haase. Teraz čaká na svoju ďalšiu príležitosť, no žiadna sa bezprostredne neponúka. Podľa bývalého šéfa Ferrari a spojenca Michaela Schumachera to nie je celkom fér, keďže miesto by si určite zaslúžil.

Po sezóne 2023, ktorú Mick Schumacher strávil na tribúne, sa vrátil do pretekového kolotoča vo vytrvalostnej sérii WEC. Minulý víkend sme ho dokonca mohli vidieť na 24-hodinovke Le Mans, teda aspoň kým oba monoposty Alpinu neodstúpili pre problémy s pohonom. Víťaz šampionátov F3 a F2 však prezradil, že bez váhania by vymenil WEC za Formulu 1, keby sa mu naskytla takáto príležitosť.

Jean Todt verí, že sa mu to podarí a meno Schumacher sa vráti do kráľovnej motoršportu. “Chcem, aby dosiahol svoj vysnívaný cieľ. Som presvedčený, že si zaslúži miesto vo Formule 1,” uviedol pre nemecký Sport Bild. “Je to veľmi talentovaný jazdec, ktorý bezpochyby má potrebné kvality na túto pretekársku sériu. Inak by nevyhral Formulu 3 a ani Formulu 2.”

V efjednotke by patril k tým najlepším, myslí si. “Je jedným z troch alebo štyroch najlepších jazdcov? To neviem, ale Mick je lepší ako polovica jazdcov na súčasnom rošte F1.”

I napriek lichotivým slovám z úst Jeana Todta o Micka Schumachera nikto nejaví veľmi veľký záujem. Ako jediné potenciálne pôsobisko sa spomína Alpine. Podľa 78-ročného Francúza to môže mať svoje vysvetlenie.

“Mick je možno príliš milý. Je veľmi slušný, vzdelaný mladý muž a dobre vychovaný. Vo Formule 1 však niekedy potrebujete vystrčiť lakte,” zamyslel sa Todt. “Nebude preňho jednoduché vrátiť sa aj preto, že v Haase k nemu nepristupovali férovo.”

Medzi Güntherom Steinerom a Mickom Schumacherom to začalo byť aj trochu osobné. Keď sa pred pár dňami bývalého šéfa Haasu spýtali na Micka Schumachera, suverénne odkázal, že by ho do tímu nebral. Ako sa teda prejavoval ten neférový prístup?

“Mnoho ľudí si myslí, že jeho priezvisko je výhodou, ale stal sa z neho hendikep. Boli naňho kladené prehnane vysoké očakávania, a monopost nebol konkurencieschopný. Nemal šancu ukázať svoj potenciál,” vrátil sa k sezónam 2021 a 2022.

V tej prvej vôbec nebodoval, o rok si na konto pripísal 37 bodov, z toho dvanásť patrilo Schumacherovi. “Samozrejme, že mal pár nehôd, z ktorých niektoré neboli jeho vina, ale nebolo fér, akému bol vystavovaný tlaku. Aj ja zo svojho pôsobenia na poste šéfa tímu viem, že jazdcove výkony okamžite utrpia, keď necíti pohodu.”

Majster sveta z roku 1996 Damon Hill zastáva názor, že keby Michael Schumacher mohol stáť po Mickovom boku a mentorovať ho, tak by dnes na štartovom rošte rozhodne nechýbal. “Samozrejme, vyzeralo by to inak, keby sa Michael nezranil. Na túto otázku však nie je možné odpovedať, pretože odpoveď nepoznáme. Nevieme, ako by sa to celé vyvinulo. Aby sa však Mick stal stálym jazdcom, vystačí si na to aj sám, pretože je dobrý. Šéfovia tímov to len musia uznať a nabrať odvahu ho podpísať.”

Súvisiace články

Diskusia