logo F1online.sk

Na Sulajema sa najnovšie vrhol aj Jean Todt. Svojho nástupcu obvinil z lži

Jean Todt
© Twitter/FIA
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 12. 2023

Nie je týždňa, čo by sa niekto neoboril na prezidenta Medzinárodnej automobilovej federácie Mohameda bin Sulajema. Skutočne neprešiel ani týždeň a na stole je ďalšia kontroverzia, a to nám formulová sezóna už skončila. Tentokrát to zrejme nebude taká vážna záležitosť ako v prípade Wolffovcov, ale asi aj Jean Todt si uvedomil, že keď chcete upozorniť na pokrivené spôsoby súčasného prezidenta FIA, doba vám veľmi praje.

Jean Todt je veľmi mocná a veľmi prefíkaná postavička. Bývalý šéf Ferrari pôsobil v rokoch 2009 až 2021 ako prezident Medzinárodnej automobilovej federácie a je teda priamym predchodcom Mohameda bin Sulajema. Ten zrejme stihol za asi dva roky vo svojej stoličke nazbierať viac problémov než Todt za dvanásť.

Po probléme s verejným spochybnením čestnosti manželov Wolffovcov sa rozhodol ozvať aj Todt, ktorý má voči Sulajemovi taktiež nemalé výhrady. Starý lišiak mu pripomenul jeho slová ešte z roku 2022, v ktorých nový prezident poukazoval na pofidérne hospodárenie s financiami pod bývalým vedením.

„Objavil sa finančný problém, o ktorom sme nevedeli. Mali sme deficit ešte z čias pred pandémiou, ale som rád, že sa nám ho podarilo odstrániť,“ povedal Sulajem ešte v roku 2022. Naznačil pritom, že ide o „viac ako 20 miliónov dolárov“, ktoré mali súvisieť s nečakaným súdnym sporom ohľadne patentov ochranného systému Halo. Ten musel nový prezident riešiť krátko po nástupe do funkcie.

Todt sa rozhodol reagovať v rozhovore pre francúzsky L’Equipe. Prečo až teraz? Nevieme, ale neprekvapilo by nás, keby Jean jednoducho čakal na najvhodnejšiu príležitosť. Načasovanie naozaj nemôže byť lepšie, keď je vaším cieľom podpíliť pod Sulajemom stoličku. Ako to už pod panovaním bývalého jazdca rely býva, Jean nebol ani trochu nadšený tým, ako bola celá záležitosť vykreslená a komunikovaná.

„Keď som funkciu opúšťal, finančná rezerva musela byť viac ako 250 miliónov eur. Pre porovnanie, keď som prichádzal, bolo tam ledva 40 miliónov, hoci FIA len pár rokov predtým postúpila komerčné práva na F1 na sto rokov,“ vyhlásil Todt. Francúz pritom trvá na tom, že deficit v roku 2021 bol dôsledkom koronakrízy, počas ktorej musel ako prezident tvrdo pracovať, aby udržal pri živote riadiaci orgán aj Formulu 1.

„Tieto čísla teda nenazývam deficitom. V čase môjho odchodu bol rozpočet takmer trojnásobne vyšší, keďže sa objavili nové šampionáty a zdroje príjmov ako Formula E, WEC alebo Rally Raid,“ hovorí Todt.

„Áno, je pravda, že v čase môjho odchodu zostal jeden spor otvorený. Išlo o svätožiaru, ale vec nebola zametená pod koberec. Išlo o dobre zdokumentovaný a nami monitorovaný prípad. Ešte pred mojím odchodom sme ho predložili senátu a svetovej rade. Na prezentácii sa dokonca zúčastnil aj súčasný prezident,“ prehlásil Todt, ktorý tým v podstate povedal, že ho jeho nástupca krivo obvinil. Keď totiž bol Sulajem prítomný na prezentácii, rozhodne sa nemohlo stať, že o ničom nevedel.

„Tento súdny proces začal v Texase inžinier, ktorý vlastnil patent platný len v Spojených štátoch a len na krátku dobu. V čase môjho odchodu teda išlo o prebiehajúci prípad, ktorý však nebol nijak tajný,“ dodal Todt.

Ten tiež nezabudol podotknúť, že o Sulajemovi nemá nijak vysokú mienku, čo je v dnešnej dobe dosť rozšírené stanovisko. „Z jeho strany ma to nijak neprekvapilo. Vedel som kto je mojím nástupcom. Poznám jeho charakter,“ vyhlásil 77-ročný gavalier, ktorý sa v tomto roku oženil a nie je z neho žiadny penzista, keďže stále pokračuje v práci ako osobitný vyslanec generálneho tajomníka OSN pre bezpečnosť cestnej premávky.

Súvisiace články