logo F1online.sk

Jean Todt radí Ferrari udržať stabilitu: Už im nechýba veľa

Frédéric Vasseur
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala10. 11. 2023

Ferrari ani v tejto sezóne nedosiahlo na majstrovský titul, ba v skutočnosti malo od neho poriadne ďaleko. Talianska stajňa ešte bude mať čo robiť, aby vôbec vybojovala druhú priečku v konštruktérskom šampionáte. To by však nemal byť dôvod na unáhlené reakcie, odkazuje bývalý boss stajne Jean Todt. Ferrari by vraj prospelo, keby konečne zavládlo obdobie stability.

O ukončení éry “lietajúcich dverí” a začiatku obdobia stability sa vo Ferrari hovorilo nahlas najmä po príchode Mattiu Binotta. Dnes už dobre vieme, ako to dopadlo. Mattia Binotto je preč, po jeho pravej ruke Laurentovi Mekiesovi zostali len spomienky, a červenú kombinézu si vyzliekol aj šéf koncepcie monopostu David Sanchez.

Najnovšie dostala šancu ukázať svoje kvality garnitúra okolo Frédérica Vasseura. Nikto od nej nemohol čakať boj o titul, veď ešte nestihla postaviť ani svoj prvý monopost, ale len narábala s tým, čo zdedila po Binottovi. Rozhodne však mohla pracovať na zdokonalení rozhodnutí boxového múrika, pitstopov, práce s nastaveniami monopostu či odstraňovaní technických problémov, ktoré Sainza stáli v Brazílii dobrý štart a Leclerca celé preteky. Jednotku s hviezdičkou by za tieto činnosti určite nedostala.

Jean Todt v rozhovore pre Canal+ uviedol, že veľmi dobre rozumie tlaku, ktorému čelia predstavitelia Ferrari, ale nie je dobré mu vždy podľahnúť. “Ferrari je trochu iný tím, pretože vzbudzuje emócie a vášeň ako žiadna iná stajňa. Ak to však nefunguje, tendencia je taká, že spoločne s tlakom od médií a tifosi musíme spraviť zmenu (šéfa), a to nie je nevyhnutne dobrá vec.”

Azda každý musí uznať, že odvolávanie Frédérica Vasseura je maximálne predčasné. Vo Ferrari je však na každej šéfovskej stoličke podpílená jedna noha, a tak treba túto pravdu opakovať najvyššiemu vedeniu v každom čase aj nečase.

“Keď som bol ja šéfom tímu, profitovali sme zo stability. To bola jedna z výhod, ktorú som mal a ktorá nám umožnila dosiahnuť úspechy,” hovorí 77-ročný Francúz, ktorý sa po ukončení svojej kariéry vo Ferrari pomaly presunul do štruktúr FIA.

Za spomínanú výhodu vďačí aj vyššiemu vedeniu Scuderie. “Aj keď sa objavil veľký tlak volajúci po zmene, nepodľahli sme mu a aj v ťažkých časoch sme zostali jednotní. Potom to začalo prinášať ovocie.”

Aby však začala nová štruktúra rodiť ovocie, musí byť tá správna. Podľa Jeana Todta je Ferrari na hrane úspechu už dlhé roky. “Odkedy som v roku 2009 odišiel, myslím si, že je to jeden z najlepších tímov. Neboli najlepším tímom, keďže po roku 2009 sme mali éru dominancie Red Bullu s Vettelom, dominanciu Mercedesu s Hamiltonom a teraz Verstappenovu dominanciu. Nechýba im však veľa.”

Ferrari v kvalifikáciách určite dokáže hrať vyrovnanú partiu hoci aj s Maxom Verstappenom. Potrebuje však nájsť viac prítlaku, aby dokázalo konkurovať monopostu RB19 z hľadiska degradácie pneumatík.

“Na druhej strane veľmi dobre vieme, že nájsť tie posledné tisícinky sekundy je najťažšie,” ďalej rozvíjal svoje myšlienky Jean Todt. “Tento rok sa to nepodarilo, stane sa to v budúcom roku? Úprimne poviem, že im to želám, ale odpoveď neviem.”

“Aby ste vyhrali, potrebujete dať dokopy všetky kúsky skladačky. Dnes im niečo chýba. Nie je to veľa, ale trochu predsa,” doplnil.