logo F1online.sk

Todt vystríha Red Bull: Pamätajte na rok 2005

Max Verstappen a Jean Todt
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 12. 2023

Pre mnohých sú karty pred štartom sezóny 2024 rozdané úplne jasne. Red Bull mal po celý uplynulý rok prevahu a pravidlá sa žiadnym spôsobom nezmenili. Formula 1 by teda v Bahrajne mala pokračovať tam, kde v Abú Zabí skončila? Nie tak rýchlo, upozorňuje bývalý šéf Ferrari Jean Todt.

Francúzsky manažér v rozhovore pre La Stampa upozornil, ako rýchlo sa môže zmeniť situácia vo Formule 1. Rok 2004 patril taktiež k najdominantnejším v celej histórii tohto športu a v sezóne 2005 zažilo Ferrari prudký pád. Práve tento príklad použil Jean Todt, aby upozornil Red Bull, že v F1 je úspech pominuteľnou záležitosťou. Treba však pripomenúť, že pred sezónou 2005 došlo k zásadnej zmene v pravidlách, ktorá síce oficiálne nemierila proti Scuderii, ale všetci vieme, čo sa pod pokrievkou „bezpečnosti“ skutočne skrývalo.

„Nepamätáte si rok 2005? Rovnaký tím, rovnakí jazdci a práve skončená triumfálna sezóna,“ prehlásil Todt. „Mali sme Schumachera, ale neboli sme konkurencieschopní. V roku 2006 sme boli opäť rýchli, ale pre problémy so spoľahlivosťou sme nakoniec prehrali. Michael ohlásil odchod z Formuly 1, aby sa v roku 2010 nakoniec vrátil s Mercedesom, my sme naproti tomu v roku 2007 opäť vyhrali s Räikkönenom a o rok neskôr sme s Massom prehrali v posledných metroch.“

Keď už bola reč o brazílskom pretekárovi, reportér sa Todta opýtal aj na práve prebiehajúci spor brazílskeho pretekára s FIA a Formulou 1. „Nechcem vstupovať do tejto kontroverzie. Po psychologickej stránke to pre Massu bolo veľmi ťažké. Možno sme mohli byť tvrdší, keď sa celá tá vec prevalila. Niet pochýb, že Veľká cena Singapuru bola zmanipulovaná a mala byť zrušená,“ povedal Todt.

Vráťme sa však späť do prítomnosti a k dominancii Red Bullu. Tá nie je len nadvládou jedného tímu, ale aj nadvládou jedného jazdca. Max Verstappen nenašiel v tímovom kolegovi Sergiovi Pérezovi seberovného a zjavne je v tíme dobre zahniezdený. Podobnosti s Ferrari zo začiatku tisícročia vidí aj sám Todt.

„Áno, sú tam. Red Bull vybudoval víťazný tím s výnimočným jazdcom, veľmi profesionálnym a inteligentným na trati. Je to fantastický talent,“ povedal bývalý šéf Ferrari na margo Maxa Verstappena. Následne dostal otázku, či vidí nejaké podobnosti aj medzi Sergiom Pérezom a Rubensom Barrichellom.

„Barrichella poznám celkom dobre, ale Péreza už oveľa menej. Je to však veľmi dobrý jazdec, aj keď určite nie je na úrovni svojho tímového kolegu. Devätnásť víťazstiev Verstappena oproti dvom Péreza hovorí za všetko, aj keď smerom do budúcna nie je žiadny úspech istý,“ dodal Todt.