logo F1online.sk

Ralf Schumacher: Chýba mi starý Michael. Corinna je neuveriteľne silná

Michael Schumacher
© Twitter/Scuderia Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 12. 2023

29. december 2013 značí okrúhlych desať rokov od pádu Michaela Schumachera počas lyžovačky v Alpách. Táto udalosť šokovala celý svet a kompletne zmenila život celej rodiny sedemnásobného majstra sveta. Za desať rokov sme sa toho o jeho zdravotnom stave nedozvedeli veľa a za ten čas sme sledovali len neúspešné a často nechutné snahy bulvárnych médií prísť so „zaručenými“ informáciami, ktoré však boli v skutočnosti len „clickbaitmi“ s cieľom zarobiť na tragédii veľkého šampióna.

Aj keď rodina o zdravotnom stave svojho milovaného manžela, otca či strýka mlčí, takmer s istotou vieme, že sedemnásobný šampión nie je pri plnom vedomí a nekomunikuje. Rodina párkrát naznačila, že „Michael je s nami, ale je iný“. Asi najvýstižnejšie to v dokumente o svojom otcovi povedal jeho syn Mick: „Mali by sme toho toľko, o čom by sme sa mohli porozprávať.“

Aj keď nepoznáme presnú diagnózu, vďaka slovám jeho manželky Corinny vieme trochu o Michaelovom stave. „Samozrejme, že nám Michael každý deň chýba. Ale nie som to len ja, komu chýba: Deťom, rodine, jeho otcovi, všetkým okolo neho. Michael chýba všetkým, ale Michael je tu. Je iný, ale je tu, a to nám dodáva silu,“ povedala milujúca manželka, pre ktorú prísaha „ani v šťastí ani v nešťastí, ani v zdraví ani v chorobe“ skutočne neboli len prázdne slová.

Desať rokov od nehody však bolo pre médiá, a zvlášť tie bulvárne, ideálnou príležitosťou na bombastické titulky a „prevratné novinky“. Ďalší pokus podnikol nemecký bulvárny denník Bild. Obvykle by sme nechali našich bulvárnejšie orientovaných kolegov, aby sa pokúsili zarobiť na nešťastí druhých, ale Nemci predsa len priniesli pár správ o jeho rehabilitácii, o ktoré sa môžeme podeliť a ktoré necháme na konštruktívnej kritike každého čitateľa.

Podľa Bildu má Schumacher doma 24-hodinovú starostlivosť, pričom jeho bývalá kancelária bola premenená na súkromnú ošetrovňu. Jeho každodenný ošetrovateľský tím údajne tvorí až pätnásť lekárov a asistentov. Menovaný zdroj tiež uviedol, že Schumacherovi v rámci rehabilitácie prehrávajú vysielačkovú komunikáciu z boxov z čias jeho pôsobenia vo Formule 1, takisto ho vraj vozia v „revúcom“ cestnom automobile Mercedes-AMG, aby tak stimulovali jeho mozog zvukmi, ktoré pozná zo svojej športovej kariéry.

„Starý Michael“ chýba aj jeho bratovi Ralfovi

Za tie roky sme sa už naučili, ktoré osoby sú súčasťou úzkeho kruhu Michaela Schumachera. Rozhodne doň nepatrí jeho bývalý manažér Willi Weber, s ktorým sa vraj Corinna hneď po nehode odmietla baviť a dnes je u nich doma vo Švajčiarsku persona non grata. To však rozhodne neplatí o jeho bratovi Ralfovi a bývalom šéfovi Ferrari Jeanovi Todtovi, s ktorým tvoril počas kariéry nerozlučné duo.

Francúzsky manažér na verejnosti párkrát komentoval situáciu okolo rodiny, ale vždy len v medziach stanovených mantinelov. Napríklad naposledy pre francúzsky L’Equipe povedal: „Jeho život sa zmenil a ja mám tú česť prežívať s ním spoločné chvíle. Bohužiaľ, osud ho zasiahol pred desiatimi rokmi a už to nie je ten Michael, ktorého sme poznali z F1.“

Pridal sa aj Ralf Schumacher, ktorý sa taktiež objavil v sérii článkov a rozhovorov nemeckého Bildu. Je možné, že sa v tlačených a internetových verziách neobjavil celý jeho rozhovor a časom prídu ďalšie. Aj keď bývalý pilot Williamsu či Toyoty neodhalil o stave svojho brata nič prevratné, jeho slová sú dobrým svedectvom reality, v ktorej žije celá rodina.

„Pokročilá medicína našťastie poskytuje veľa možností. Ale veci už nie sú také, aké boli predtým. Chýba mi Michael zo starých čias. Život je občas nespravodlivý,“ povedal Ralf.

„Osud zmenil našu rodinu. Predovšetkým je však skvelé vidieť, čo robí Corinna, ktorá je neuveriteľne silná žena. To, samozrejme, platí aj o deťoch. Gina jazdí na koňoch, Mick jazdil vo Formule 1 a teraz má novú prácu vo vytrvalostných pretekoch, ktorá mu môže pomôcť. Pokiaľ ide o deti, všetko išlo lepšie, ako mnohí dúfali. Všetko je v poriadku,“ povedal Ralf Schumacher.