logo F1online.sk

Horner aj Wolff tesne po Abú Zabí volali Todtovi: Neurobil som nič

Max Verstappen a Lewis Hamilton
© Twitter/F1
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 4. 2023

12. december 2021 bol v dejinách Formuly 1 jedným z najintenzívnejších dní vôbec. Veľké napätie vyvrcholilo obrovskou kontroverziou, ktorá sa svetom športu nesie dokonca aj dnes. Telefóny a sociálne siete fanúšikov Formuly 1 v ten deň doslova horeli. Neobišlo to ani vtedy dosluhujúceho prezidenta FIA Jeana Todta.

Francúzska legenda automobilových pretekov vtedy končila svoje tretie volebné obdobie na poste šéfa riadiaceho orgánu F1. Práve na tú sa, ako na zamestnávateľa riaditeľa pretekov Michaela Masiho, zosypala obrovská lavína.

Nech už bola reakcia FIA akákoľvek, a nech na jej ďalšie „bačovanie“ v rokoch 2022 a 2023 máme akýkoľvek názor, kontroverzia neobišla ani vtedajšieho prezidenta Jeana Todta. Tomu ešte v ten večer volali ako šéf Mercedesu Toto Wolff, tak boss Red Bullu Christian Horner. Francúzsky veterán však vraj oboch so stoickým pokojom odbil rovnakou odpoveďou.

„Neurobil som nič, pretože niečo také nie je úlohou prezidenta FIA,“ prehlásil Todt v rozhovore pre Corriere della Sera, v ktorom pre vyjadrenie svojich kompetencií použil futbalovú analógiu.

„Rozhodcovia musia byť vo svojich pozíciách autonómni. Nikdy ste nepočuli, aby Gianni Infantino (prezident FIFA, pozn. red.) povedal: ‚Tu sa penalta odpískala, ale tam nie?‘“

Na tieto udalosti sa Jeana spytovali po odvysielaní dokumentárneho filmu The Method na francúzskej televízii pojednávajúcom práve o bývalom prezidentovi FIA, v ktorom sa objavila scéna natočená práve 12. decembra 2021.

„Vo filme môžete vidieť, že preteky sledujem vo svojom dome na vidieku spolu so štábom,“ hovorí Todt.

„Po pretekoch mi Horner a Wolff zavolali, povedal som im: ‚Do tohto nemôžem zasahovať, toto je záležitosť komisárov a riaditeľa pretekov‘,“ povedal dnes už bývalý prezident Medzinárodnej automobilovej federácie.

S dôsledkami toho večera sa musel pasovať až nový prezident FIA Mohamed bin Sulajem, ktorý však svoje pôsobenie absolútne nezvládol. Trvalo to iba niečo viac ako rok a Katarčan začal v padoku liezť na nervy toľkým ľuďom, až bol svojich právomocí vo Formule 1 jednoducho zbavený.