logo F1online.skF1online.sk

Naplnili sa obavy o Pérezovom ulievaní sa, žartuje Helmut Marko

Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala20. 6. 2024

Nový dvojročný kontrakt Sergiovi Pérezovi nepriniesol pokoj v duši a ani výsledkové obrodenie. Mexičan sa trápi rovnako ako predtým, čo neteší nikoho v Red Bulle. Helmut Marko to však berie športovo a dokonca na túto tému žartuje.

Helmut Marko nikdy nebol fanúšikom dvojročných kontraktov pre Sergia Péreza. Po zisku tretieho miesta v Japonsku sa ho reportéri pýtali, či nastal čas podpísať s Checom nový kontrakt. Športový poradca vtedy odkázal, že najlepšie by bolo podpis novej zmluvy odložiť, keďže Péreza treba držať v napätí. “Keby mal istý kontrakt na dva roky, zvýšilo by to riziko, že sa začne ulievať.”

Sergio Pérez si nakoniec vydupal svoje a už pred začiatkom leta mal v kapse kontrakt na nasledujúci rok, ba dokonca aj na ten ďalší. Ako sa to prejavilo na trati? Dve vypadnutia v prvej časti kvalifikácie a dve nehody v pretekoch.

Teraz Marko pre portál oe24.at žartovne zhodnotil, že Pérez sa skutočne začal ulievať presne podľa jeho predpovedí. “Ale nemusel sa ich držať! Predĺžili sme jeho kontrakt, pretože sme chceli do tímu priniesť pokoj. Žiaľ, tak celkom to nevyšlo. Teraz má Checo pred sebou tri preteky na troch riadnych okruhoch, takže môže potvrdiť svoje kvality.”

Nasledujúca preteková trojička by mala byť papierovo ako stvorená pre Red Bull, takže Pérez sa už nebude mať za čo skrývať. Viacerí experti považujú balík Red Bullu za najlepší a ako stvorený na takéto okruhy.

“Máme najlepší balík a najlepšieho jazdca,” vyhlásil Marko a nemyslel tým Sergia Péreza. “Ešte sa musí ukázať, či máme aj najlepšie šasi. Mercedes bol vlani v Barcelone silný, ale bol to len taký krátky záblesk.”

Barcelona je takmer ideálnym miestom na testovanie a mala by nám naznačiť, ako sa bude vyvíjať letná časť ročníka. “Toto pravidlo by malo platiť aj pre nás. Ak budeme silní v Barcelone, dúfame, že budeme silní aj o týždeň v Rakúsku a potom v Silverstone. Tieto tri preteky povedia veľa o skutočnom rozložení síl. Preto ľudia v týchto dňoch pracujú až na limite. Čo je horšie, Sergio Pérez celkom zničil svoje auto v Monaku a Montreale.” Namiesto vývoja a výroby vylepšených komponentov tak továreň trávila čas skladaním Pérezovho auta.

Bývalý pretekár už spomenul, že Red Bull má v kokpite najlepšieho jazdca v padoku. Pred pár dňami sa však nechal počuť, že najlepšiu jazdeckú dvojicu má McLaren. Markova mienka o Pérezovi je tým pádom jasná. “Ale tak to je. Oni sú mladí a vždy sú veľmi blízko vedľa seba, najmä v kvalifikácii. Obaja sa ešte budú zlepšovať, najmä Piastri.”

A keď sa už spomína jazdecké obsadenie, na moment sa bolo treba pristaviť aj pri špekuláciách, že Max Verstappen by mohol nahradiť Georgea Russella v Mercedese, keď Britovi vyprší kontrakt. “To je ešte stále ďaleko,” dodáva rodák z Grazu. “Teraz sa koncentrujme na nasledujúce preteky a zabezpečme, že opäť vyhráme šampionát. Našou najväčšou výhodou je fakt, že ostatné tímy si navzájom berú body. Dúfam, že v tom budú pokračovať.”

Súvisiace články

Diskusia