logo F1online.skF1online.sk

Marko: Na záberoch sme videli, že krídlo Mercedesu je ohybné

Predné krídla Mercedesu W15
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala19. 6. 2024

Všetky oči sa počas nasledujúceho víkendu upriamia na predné krídla jednotlivých tímov. Rovnako to vidí aj športový poradca Red Bullu Helmut Marko, ktorý prezradil, že v Kanade si skutočne všimol zaujímavé správanie nových komponentov strieborných šípov.

Zákulisné informácie sa čiastočne potvrdzujú. Red Bull veľmi pozorne striehne na technické vychytávky Mercedesu, ktorý zrejme novým predným krídlom prekonal aj kráľov flexibility z Milton Keynes. Tým sa to vraj nepáči natoľko, že FIA neoficiálne požiadali o monitorovanie predného krídla Mercedesu.

Helmut Marko dostal otázku, či je to pravda. “To nemôžete tvrdiť,” znela reakcia bývalého pretekára pre portál oe24.at. Nie je to však tak, že by Red Bull o prednom krídle Mercedesu počul prvýkrát. “Majú nové predné krídlo a na televíznych záberoch z Montrealu ste jasne mohli vidieť, že Russellovo a Hamiltonovo krídlo sa výrazne ohýba. Avšak, krídla mali dostatočnú tuhosť, keď boli testované. To ma neprekvapuje.”

Snahou inžinierov nie je porušovať pravidlá, ale ich obchádzať. Kedysi pravidlá obchádzal Red Bull, teraz jeho súperi. “Ani neviem, ako často sme si my museli kontrolovať predné krídla. V pravidlách je presne definovaná celá procedúra so závažiami a pod ich ťarchou sa krídlo nesmie ohnúť. Je to obľúbená hra s posúvaním všetkého až na absolútne hranice tak, aby ste ešte prešli technickou kontrolou. Počas pretekov potom krídlo klesne, čo zabezpečí lepšiu aerodynamiku.”

Pohoršenie sa skloňuje najmä v súvislosti s postojom červených býkov, no podozrievavý pohľad vraj nemajú len oni. “Objavuje sa to zas a znova, keď sa na televíznych záberoch ukážu jasné deformácie. V Montreale bolo všetko OK. V Barcelone nás čakajú nové kontroly, potom v Spielbergu, a tak ďalej. Opäť všetko musí byť OK. Kritickým okom sa na to pozerá aj konkurencia, nie sme to len my.”

Nemohlo by sa pracovným titulkom celej tejto kauzy stať “Red Bull chce pristrihnúť krídla Mercedesu”? Marko zareagoval aj na túto otázku. “To je teda vtipná slovná hračka s nádychom satiry. Ale v konečnom dôsledku to môže spraviť len FIA.”

Súvisiace články

Diskusia