logo F1online.skF1online.sk

Péreza nešetrili ani komisári: Za jazdu s poškodeným autom prišiel trest

Sergio Pérez so zničeným autom
© FOM/Screenshot
Milan Kubala
Milan Kubala10. 6. 2024

Nie je to žiaden kanadský žart, no keby bol, bol by veľmi krutý. Na Sergia Péreza sa to sype zo všetkých strán a jeho obdobie mizérie sa ešte trochu natiahne. Akoby nestačilo, že z posledných troch víkendov si domov odniesol štyri body, komisári mu po Veľkej cene Kanady udelili trest. Už teraz môže zabudnúť na to, že by v Barcelone získal pole position. Na štarte totiž stratí tri miesta.

Sergio Pérez po 50 kolách v Montreale na moment stratil koncentráciu a v šiestej zákrute vyšiel na vlhký kus trate. Auto sa mu vymklo spod kontroly, dostalo šmyk, začalo sa kĺzať a jeho putovanie zastavili až bariéry.

Teda nie tak celkom. Mexičan totiž svoj stroj ešte dokázal odlepiť z bariéry a cez dva sektory si to namieril do boxov. Red Bull RB20 v tej chvíli pripomínal traktor, ktorý práve vyrazil z poľa. Nerozhadzoval však na všetky svetové strany kúsky blata, ale uhlíkových vlákien.

“Po kontakte s bariérami v šiestej zákrute pilot so značne poškodeným autom pokračoval v jazde po trati po zvyšok kola. Preto cestou späť do boxov stratil viacero súčastí z uhlíkových vláken,” opisujú komisári jazdu, počas ktorej sa odtrhol veľký kus koncovej lišty zadného krídla. Ľahko mohol trafiť iné auto alebo divákov, keby v danom úseku boli tribúny. “Tím na vypočúvaní potvrdil, že jazdcovi navrhol doviesť auto späť do boxov, keďže sa snažil vyhnúť výjazdu bezpečnostného vozidla.”

Maxovi Verstappenovi na čele by výjazd safety caru určite nepomohol, takže z tohto pohľadu to bolo dobré rozhodnutie. Nie však z pohľadu bezpečnosti. “Komisári rozhodli, že okrem finančnej pokuty pre tím je z bezpečnostných dôvodov nutné udeliť aj športový trest.”

Red Bull dostal pokutu vo výške 25-tisíc eur a Sergio Pérez príde na štarte VC Barcelony o tri miesta.

Súvisiace články

Diskusia