logo F1online.skF1online.sk

Pérez berie vypadnutie na seba, čoskoro sa chce vrátiť späť do formy

Sergio Pérez so zničeným autom
© X/F1
Milan Kubala
Milan Kubala10. 6. 2024

Sergiovi Pérezovi sa to začína nabaľovať. Po neľahkých víkendoch v Imole a Monaku sa mu z dna nepodarilo odlepiť, dokonca ani nevidel šachovnicovú vlajku. Mexičan však nestráca nádej, že sa ešte všetko obráti na dobré.

Vypadnúť v prvej časti kvalifikácie znamená vystaviť sa riziku kolízie v úvode veľkej ceny. Sergio Pérez sa uprostred jednej ocitol v Monaku a takisto v Montreale. Už na výjazde z druhej zákruty sa dostal do kontaktu s Pierrom Gaslym, poškodil si predné krídlo a strácal cenné stotinky sekundy.

Sergio Pérez sa pustil do hodnotenia pretekov, ktoré nemali veľa svetlých momentov. “V prvej fáze pretekov som mal veľké poškodenie na prednom krídle. Pierre ma tam asi nevidel, keď zašiel na vnútrajšok, kde som bol ja. Žiaľ, znamenalo to, že som v prvom stinte utrpel poškodenie. Potom sme krídlo vymenili a začali sme zrýchľovať.”

To nebol jediný kontakt s autami súperov. “Neskôr zas došlo ku kontaktu s Danielom v tej istej zákrute. Stratil som preto trochu prítlaku na prednej náprave,” pripomenul druhý zlomový moment nedele. Posledný a záverečný kontakt však zničil úplne všetko. Bol totiž s bariérou. “Nakoniec som spravil chybu v šiestej zákrute. Akonáhle spravíte niečo také, je to koniec hry.”

“Ide to na môj vrub,” kajal sa Sergio Pérez. “Trochu som sa dotkol mokrej časti trate v šiestej zákrute. V tej chvíli už nedokážete zastaviť monopost. Všetko to tam bolo mokré. Akonáhle som stlačil brzdu, auto nedokázalo zastaviť. Bolo to trochu nešťastné.”

Nad dôvodmi Pérezovho pádu sa môžeme zamýšľať do hlbokej noci. Podľa Helmuta Marka je to spôsobené psychikou. Tá však nemala úradovať v sobotu pri vypadnutí v Q1. Nedostatok priľnavosti na zadnej náprave má vraj objektívnu príčinu: Auto malo problém.

Reportérka Sky Sports sa preto spýtala, či ho ten istý problém trápil aj v nedeľu. “V sobotu sme mali menší problém, ktorý nám zabránil kvalifikovať sa oveľa vyššie, čo sme po kvalifikácii okamžite pochopili. To bolo pozitívne. Podarilo sa nám ho potom odstrániť. Dnes sa však vytvorila len jedna stopa a v niektorých fázach sa ťažko predbiehalo. Až neskôr v pretekoch sa suchá stopa začala rozširovať. V úvode šlo len o to udržať všetko pohromade.”

Pohromade sa bude musieť udržať aj Sergio Pérez. Ak bude pokračovať v takýchto výkonoch, Red Bullu skutočne bude hroziť, že príde o prvé miesto v konštruktérskom šampionáte. Po Kanade si síce môže vydýchnuť, že Ferrari nebodovalo a Max Verstappen maximalizoval svoj zápis, no to v súčasnej sezóne nemusí trvať večne.

“Je za mnou pár ťažkých víkendov. Preskupíme sa, skloníme hlavy, poučíme sa z tohto víkendu,” dodáva rodák z Guadalajary. “Pred nami je ešte dlhý rok. Som si istý, že nájdeme svoju formu.”

Povzbudením môže byť aj víťazstvo Maxa Verstappena, ktoré ukazuje, že Red Bull RB20 na to stále má aj na podujatiach, ktoré mu papierovo nevyhovujú. Pred nami sú pritom tradičné trate, ktorý by mali červeným býkom voňať. “Presne tak. Dúfame, že sa vrátime do svojej formy. Zažili sme niekoľko zlých víkendov po sebe. Azda sa vrátime na úroveň, na ktorej sme boli predtým.”

Súvisiace články

Diskusia