logo F1online.sk

Hülkenberg si veril aj na siedme miesto, rozhodol sa však šetriť muníciu

Nico Hülkenberg
© LAT Images/Haas
Milan Kubala
Milan Kubala4. 5. 2024

Nico Hülkenberg sa vo svojom Haase opäť prebojoval do tretej časti kvalifikácie a svojho budúceho zamestnávateľa naďalej utvrdzuje v tom, že sa rozhodol správne. Nemecký pilot mohol dokonca skončiť na parádnom siedmom mieste, keby sa v americkej stajni neboli nerozhodli šprintovú kvalifikáciu tak trochu obetovať.

Záverečná časť šprintovej kvalifikácie je vždy napínavá. Každý pilot má k dispozícii v podstate len jeden pokus, v ktorom to musí roztočiť naplno. Nico Hülkenberg nakoniec z elitnej desiatky tesne neporazil nikoho, no vzhľadom na to, s akými starými gumami jazdil, to bol viac než úctyhodný výkon.

Haas sa v piatok prebúdzal len postupne. “Ráno som sa v aute necítil vôbec dobre. Niekedy však potrebujete chvíľu. Podarilo sa nám trochu napraviť niektoré veci v nastaveniach. Ako dobre vieme, pri takom obmedzenom priestore na tréning to bolo ťažké,” hovoril pred mikrofónom F1TV Nico Hülkenberg.

Budúcemu pilotovi Audi na úvod kvalifikácie spadol kameň zo srdca, no odľahčený oň sa potom rozbehol. “V SQ1 som bol na hrane vypadnutia. Z mojej strany to nebolo veľmi čisté, takže som mal kus šťastia. SQ2 bola veľmi čistá a veľmi dobre zvládnutá.”

“Nuž a v SQ3 som nasadil len použitú sadu, aby som mal plne nabité zbrane na sobotu a nedeľu,” prezradil Hulk, ktorý v závere vyšiel na trať na pneumatikách, ktoré mali za sebou sedem kôl. Všetci ostatní s výnimkou Lancea Strolla obuli novučičké softy. Keby len Haas siahol po novej zmesi… “Bolo to však tesné, myslím, že na jeden z Astonov na siedmom mieste nám chýbala desatinka. Je to škoda, mal som pocit, že to v sebe mám. Tak či onak, bol to dobrý deň.”

Haas mohol skončiť v najlepšej päťke, myslí si Magnussen

Zatiaľ čo Hülkenbergovi chýbala desatinka na siedmeho Strolla, pol desatinky na ôsmeho Alonsa a 0,004 sekundy na deviateho Norrisa, pre Kevina Magnussena sa šprintová kvalifikácia skončila už po druhej časti. Aj si za to sypal popol na hlavu, keďže veril, že výsledok mohol byť oveľa lepší.

“Zbabral som to. Mal som dobrú rýchlosť. Ukázal som ju v SQ1, ale v SQ2 som nedokázal zajazdiť dobré kolo. Zbabral som to,” vyčítal si Kevin Magnussen chybu, ktorá ho stála postup. “V siedmej zákrute som brzdil neskoro a netrafil som apex. Celé kolo bolo stratené. V predchádzajúcom kole som sa zas ocitol v premávke, takže ani ten čas som nemal k dispozícii ako poistku.”

“Zbabral som to,” zopakoval aj po tretíkrát. “Auto malo dobrú rýchlosť. Zdalo sa, že má potenciál na najlepšiu päťku. Som dosť nahnevaný.”

Ak mal Haas skutočne šancu skončiť tak vysoko, je to dobrá správa pred sobotou a nedeľou. “Uvidíme zajtra. Myslím si, že s naším autom budeme môcť predbiehať. Azda v šprinte budeme mať rýchlosť a posunieme sa vyššie.”