logo F1online.sk

Hülkenberg zo svojho auta opäť vyžmýkal maximum: Veľmi sladká sobota

Nico Hülkenberg
© X/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík5. 5. 2024

Aj keď sa najväčší konkurent vzdialil, zažíva tím Haas v Miami ďalší vydarený víkend. Monopost VF-24 predvádza aj naďalej konzistentné výkony, hoci na VCARB 01 očividne nestačí po rýchlostnej stránke. Chvály sa opäť dočkal Nico Hülkenberg, ktorý druhýkrát za sebou postúpil do Q3. Jeho tímový kolega naproti tomu upútal najmä troma trestnými bodmi za nešportové správanie.

Nemecký pretekár má vo vrecku zmluvu s Audi a nepochybne patrí k najlepším pilotom v strede poľa. Potvrdil to aj v sobotnom šprinte a kvalifikácii. Jeho tímový kolega Kevin Magnussen to o sebe nemôže povedať, ale na druhej strane odvádza špičkovú tímovú prácu a častokrát bráni Hulka vlastným telom a vlastnou jazdeckou licenciou.

Po devätnástom mieste v kvalifikácii tak naďalej pútal pozornosť hlavne svojím vypočúvaním u komisárov, ktorí mu za nešportové správanie v šprinte naparili tri trestné body. „Ešte som nepočul ich odôvodnenie, takže si počkám a uvidíme,“ stroho skonštatoval Magnussen pre televíziu Sky.

Dánskeho pretekára neodmenili bohovia motoršportu za jeho tímovú prácu. V kvalifikácii patril k pilotom, ktorí najviac doplatili na premávku v poslednej zákrute. „Je to otravné, ale nič sa s tým nedá robiť. Autá kľučkujú a menia pozície v čase, keď sa blížim do zákruty. Stáva sa, aj keď k tomu v tomto roku došlo už veľakrát. Dúfam, že raz sa to obráti v môj prospech,“ povedal sklamane Magnussen.

„Zdá sa, že máme slušné auto. Čakajú nás dlhé preteky. Ak budeme mať dobré tempo, tak by sa nám mala naskytnúť nejaká príležitosť,“ dodal dánsky pretekár.

Jeho tímový kolega Nico Hülkenberg opäť ohromil svojím výkonom na trati. Siedme miesto v šprinte a deviate v kvalifikácii sú maximom, na ktoré mohol dosiahnuť jeho Haas. Pred nemeckým pretekárom budú v nedeľu na štarte len piloti top tímov a za ním jeho priami konkurenti.

„Veľmi solídna sobota,“ začal Hülkenberg svoje hodnotenie pre televíziu Sky. „Dva body v šprinte a potom ďalšia účasť v Q3, takže je to jedna z tých veľmi sladkých sobôt.“

Čomu pripisuje toto deviate miesto, samozrejme, okrem skvelého výkonu jazdca? „Dobrej tímovej práci a dobrej realizácii kvalifikácie. Je za tým množstvo detailov a môžete sa dopustiť strašného množstva chýb. Dnes sme neurobili žiadne, aj keď v Q2 sme mali problém s DRS pri druhom pokuse, ktorý je obvykle kľúčový. Tím to však rýchlo opravil a moje prvé kolo stačilo na postup. V súčasnosti tak máme dobrý rytmus a dobrú sebadôveru, takže dúfajme, že v tom môžeme pokračovať,“ skonštatoval s nádejou Hulk.

Otázkou zostáva, čo Haas dokáže v pretekoch. Aston Martinu víkend v Miami zatiaľ nevychádza, čo otvára príležitosti Haasu a RB, aby zásadnejším spôsobom vylepšili svoje bodové skóre. „Všetky autá pred nami majú obvykle viac prítlaku a lepšie pretekové tempo. Očakávam súboj s Júkim, ktorý je hneď za mnou, a ďalšími jazdcami vzadu,“ povedal Hülkenberg.