logo F1online.sk

Trestanec Magnussen bol opäť v plnej permanencii, pretekový dištanc je na spadnutie

Logan Sargeant po nehode s Kevinom Magnussenom
© X/F1
Milan Kubala
Milan Kubala6. 5. 2024

Kevin Magnussen po nedeli v Miami skonštatoval, že nebola veľmi vydarená. Nepredviedol totiž nič svetoborné, len sa postaral o vyradenie domáceho pretekára Logana Sargenta a Landovi Norrisovi pomohol k premiérovému víťazstvu. Nepomohol tým však sebe, keďže pretekový dištanc je už na dostrel.

Úvod nedeľnej veľkej ceny strávil Kevin Magnussen tým, že strpčoval život Danielovi Ricciardovi. Austrálčan sa cez Haas nedokázal dostať a určite si vydýchol, keď sa dvojica pri pitstopoch rozdelila.

Menej spokojný bol už Logan Sargeant, ktorému prischol čierny Peter s Magnussenovou podobizňou. Keď sa ho Magnussen v tretej zákrute pokúsil predbehnúť, dvojica kolidovala a ocitla sa v bariérach. Pre Williams to bol koniec celých pretekov. Vinník nehody ešte odkrivkal do boxov a do pretekov sa vrátil, no už len v pozícii štatistu.

“Opäť to nebol dobrý deň. Azda sa dočkám nejakého objasnenia k niektorým veciam smerom do budúcna,” povzdychol si Kevin Magnussen v súvislosti s penalizáciou za spôsobenie kolízie. “Samozrejme, nie je dobré to, čo sa dnes udialo. V každom prípade ideme ďalej a pokúsime sa, aby ten ďalší víkend bol lepší.”

Dánsky pretekár si za tento incident pripísal desať trestných sekúnd a na konto mu pribudli ďalšie dva trestné body. Dovedna ich má už desať a je pravdepodobné, že ako prvý pilot v histórii sa dostane na obávaných dvanásť. Alebo aspoň za predpokladu, že udrží nastolené tempo; len za tento víkend nazbieral päť trestných bodov.

Sargeant na margo nehody skonštatoval, že Magnussena v zákrute nevidel. “Ak je to tak, nuž, ja som dostal trest… On hovorí, že ma nevidel. To sa stane. No, ja neviem…” rezignovane ukončil rozhovor.

Logan Sargeant bezprostredne po odstúpení prišiel k novinárom a vo vyjadreniach bol veľmi mierny. “Ešte som to nevidel, takže nemám veľmi čo k tomu povedať, iba toľko, že je to veľké sklamanie takto ukončiť môj domáci víkend.”

Martin Brundle počas priameho prenosu žartovne nadhodil, že Kevin Magnussen už musí mať v ich kancelárii aj vlastnú stoličku. Je to zrejme tak, keďže jedna penalizácia za kolíziu sa Haasu očividne málila.

Komisári mu k výslednému času pripočítali ďalších dvadsať trestných sekúnd (ekvivalent trestu prejazdu boxovou uličkou) za porušenie pravidiel počas výjazdu safety caru. Ukázalo sa, že hlavným problémom nebolo “nesprávne odpykanie si trestu” ako spočiatku informovalo riaditeľstvo pretekov, ale niečo iné. Pravidlá tímom povoľujú navštíviť boxy len v prípade, ak vymenia pneumatiky. Magnussen nové gumy nedostal, nuž druhý trest bol na svete.

Prehľad trestov Kevina Magnussena z Miami

  1. 10 sekúnd — Opustenie trate a získanie výhody v šprinte pri súboji s Lewisom Hamiltonom
  2. 10 sekúnd — Opustenie trate a získanie výhody v šprinte pri súboji s Lewisom Hamiltonom
  3. 10 sekúnd — Opustenie trate a získanie výhody v šprinte pri súboji s Lewisom Hamiltonom (+3 body)
  4. 5 sekúnd — Opakované porušovanie traťových imitov v šprinte
  5. 10 sekúnd — Spôsobenie nehody s Loganom Sargeantom (+2 body)
  6. Prejazd boxovou uličkou, resp. 20 sekúnd — Vjazd do boxov počas fázy SC bez výmeny pneumatík