logo F1online.skF1online.sk

Komacu “bojoval” za udržanie Hülkenberga, no Nemca presvedčili “športové vyhliadky”

Nico Hülkenberg
© LAT Images/Haas
Milan Kubala
Milan Kubala13. 5. 2024

Nico Hülkenberg sa už od budúceho roka presťahuje do Hinwilu, aby pomohol Audi s budovaním stajne a prípravami na rok 2026. Na prvý pohľad je to prestup, nad ktorým nebolo treba dvakrát premýšľať, no podľa nemeckého jazdca to nebolo také jednoznačné.

Po desiatich sezónach vo Formule 1 čaká Nica Hülkenberga nová kapitola, no až teraz mieri do stajne, ktorá má skutočne vysoké ambície. Doposiaľ pôsobil len v zákazníckych tímoch a Renaulte, ktorému sa však v rokoch 2017 až 2019 nepodarilo spraviť dieru do sveta.

To sa nečaká ani od Haasu, ktorý vlani obsadil posledné miesto v konštruktérskom šampionáte a po sezóne prišiel aj o svojho šéfa, ktorého nahradil bývalý inžinier Ajao Komacu. Nico Hülkenberg prezradil, že má pred ním veľký rešpekt.

“Robí to dobre,” chválil svojho šéfa Nico Hülkenberg. “Na začiatku bol ako šéf tímu hodený do hlbokej vody. Prišlo to znenazdajky. Vo februári vôbec prvýkrát držal v rukách jazdecký kontrakt. Aj to je výnimočný moment, niektoré veci musíte najskôr zažiť.”

“Až do toho oznámenia sa mi s ním pracovalo skvele aj z hľadiska koordinácie. Pred pár týždňami som mal s ním o tom otvorený rozhovor, že je medzi nami dobrá dynamika a k rozhodnutiu by sme mali dospieť radšej skôr. Bojoval a dal do toho všetko,” prezradil nemecký jazdec, ktorý však odolal vábeniu.

Vraj to nebolo také jednoduché aj z vďačnosti k americkej stajni. “Toto rozhodnutie pre mňa nebolo celkom jednoznačné. Už som o tom premýšľal. Haas mi umožnil vrátiť sa. V konečnom dôsledku mám však ja osobne lepšie športové vyhliadky s Audi.”

Pre pilota je prirodzené, ak si vyberie perspektívnejší tím, no aj s tým súčasným sa treba rozlúčiť v dobrom. Hulk očakáva, že všetko prebehne v najlepšom poriadku a napríklad vylepšenia bude dostávať zároveň s Kevinom Magnussenom.

“Myslím si, že aj naďalej to bude prebiehať férovo. Spolu s tímom máme spoločný záujem na tom, aby sme sezónu ukončili s čo najväčšími úspechmi,” reaguje Nico Hülkenberg. “Pokúsime sa poraziť ostatné tímy zo stredu poľa. Nemyslím si, že je to úplne nereálne vzhľadom na to, ako sa dnes veci majú. Ako tím budeme pokračovať v práci a uberať sa správnym smerom.”

A v konečnom dôsledku ani Kevin Magnussen ešte nemá podpísaný kontrakt na novú sezónu, takže Haas nemá jednoznačný dôvod ho uprednostňovať. Má však dôvod na to, aby Hulka postupne začal odstrihávať od informácií o vývoji budúcoročného auta.

“Áno, od istého bodu to určite očakávam. Myslím si, že to príde o také dva, tri alebo štyri mesiace. O rok sa autá nijako dramaticky nezmenia, takže si nebudem môcť odniesť ani žiadne supertajné veci. Som v pohode,” dodal.

Súvisiace články

Diskusia