logo F1online.sk

Stella by Magnussenovi udelil zákaz štartu: Doma by sa mal nad sebou zamyslieť

Kevin Magnussen pred Lewisom Hamiltonom
© LAT Images/Haas
Milan Kubala
Milan Kubala5. 5. 2024

Kevin Magnussen sa v Miami premenil na formulového teroristu. Svoje správanie, skracovanie si trate a vytláčanie súperov ospravedlňoval vyšším dobrom v prospech stajne. Napokon sa otvorene prihlásil k svojim činom a priznal vinu, no so svojou prácou bol spokojný. To sa rozhodne nedá povedať o jeho súperoch. Magnussenove taktiky vytočili aj inak pokojného šéfa McLarenu Andreu Stellu.

Pilot Haasu bol v šprinte častejšie mimo trate ako na nej. V jednom kritickom kole dokonca vyšiel mimo bielych čiar hneď v troch prípadoch, čo je v Miami úctyhodný výkon. Pre bariéry na okruhu ani nie je oveľa viac zón, kde by sa dali takto porušiť pravidlá.

Magnussen sa snažil zubami-nechtami udržať pred Lewisom Hamiltonom a zdržovať zvyšok poľa, aby nedostihol jeho kolegu Nica Hülkenberga a ten získal pre stajňu cenné dva body. Komisári si ho aj predvolali k sebe na vypočúvanie za potenciálne nešportové správanie, no napokon zhodnotili, že k ničomu takému nedošlo.

Andrea Stella má na to iný názor. “Z môjho pohľadu je to prosté. Máme tu prípad správania, keď došlo k úmyselnej snahe uškodiť súperovi. Toto správanie sa opakovalo v rámci tých istých pretekov a opakuje sa aj v rámci sezóny.”

“Ako môžu byť tresty kumulatívne? Mali by byť exponenciálne,” čertil sa šéf McLarenu. “Päť plus päť plus päť by nemalo byť pätnásť. Päť plus päť plus päť sa rovná tomu, že azda už potrebujete stráviť víkend doma s rodinou, zamyslieť sa nad svojím športovým správaním a potom sa vrátiť.”

Stella žiada Medzinárodnú automobilovú federáciu, aby zakročila. Magnussenove tri trestné body sa mu mália a avizuje, že trestný systém by mal byť “upravený”. “Toto je totálne neakceptovateľné. Z hľadiska športového správania to nedáva žiaden zmysel. Okamžite by sa to malo riešiť. Ak ste mimo bodov, dostať 20-sekundový, alebo hocijaký veľký trest nič nemení na veci. Poškodili ste však svojich súperov. Úmyselne ste ich vyradili z pretekov, opakovane.”

Kevin Magnussen niečo podobné predviedol už v Džidde, keď sa nepovoleným spôsobom držal na svojej priečke, úmyselne spomaľoval a pomáhal kolegovi vypracovať si náskok. Hoci mnohí po víkende upozorňovali na riziko recidívy, nič sa nedialo.

“Nemyslím si, že by mali dôvod, prečo to neprebrať. Teoreticky boli len prekvapení z toho, že sa to opakovalo,” zamyslel sa Andrea Stella. “Som presvedčený, že FIA sa na to pozrie a predostrie rozumný návrh Športovému poradnému výboru na prehodnotenie. Dúfame, že čoskoro sa z toho zrodia stanú pravidlá alebo smernice, ktoré budú môcť komisári aplikovať.”

Kevin Magnussen komisárom počas vypočúvania pripomenul, že štandardne za opakované porušenia pravidiel nesprísňujú penalizácie. Dánsky pretekár bol preto ochotný akceptovať bežné desaťsekundové tresty, keďže vedel, že mu nijako neublížia. Body už beztak nemohol získať.

Komisári sa však v tejto veci prikláňajú k názoru Andreu Stellu. “Komisári budú musieť zvážiť, či vo vhodných situáciách a najmä v prípade opakovaných prehreškov by sa tresty za priestupky nemali sprísňovať, aby to odradzovalo od scenárov, aký sme videli dnes. Túto tému otvoríme s FIA a tímom komisárov.”