logo F1online.skF1online.sk

Haas vracia úder a žaluje Günthera Steinera za jeho biografiu

Günther Steiner
© LAT Images/Haas
Milan Kubala
Milan Kubala13. 5. 2024

Haasu trvalo len pár dní, kým zareagoval na žalobu Günthera Steinera. Americká stajňa sa mu opláca rovnakou mincou a podáva kontražalobu za Steinerovu autobiografiu, v ktorej mal porušiť práva spoločnosti a neoprávnene nakladať so značkou Haasu.

Günther Steiner a Haas si v posledných rokoch pomohli navzájom. Temperamentný Talian získal na popularite vďaka svojej pozícii v tíme či seriálu Drive to Survive, jeho tím sa zas niekoľkokrát dostal do centra pozornosti a možno získal aj fanúšikov práve vďaka Steinerovým hláškam a vystupovaniu.

Tento napohľad symbiotický vzťah však po januárovom rozchode začínajú obe strany vnímať skôr paraziticky. Steiner zažaloval protistranu za nevyplatené provízie či za to, že vo svojich materiáloch neoprávnene využíva jeho meno, fotografie či podobizeň.

Haas reaguje podaním žaloby na kalifornskom súde na Günthera Steinera a jeho vydavateľa Ten Speed Press, keďže v knihe Driving to Survive, ktorá len nedávno vyšla v slovenskom preklade Rok v kolotoči F1, porušuje obchodné práva značky.

Žaloba je odôvodnená nasledovne: Steiner v roku 2023 bez povolenia a bez súhlasu spoločnosti Haas Automation napísal, uviedol na trh, propagoval, predával, distribuoval a profitoval z publikácie s názvom ‘Surviving to Drive’ (ďalej len ‘Napadnutý produkt’), ktorá nezákonným spôsobom používala a zobrazovala ochranné známky spoločnosti Haas Automation a obchodné vizuály oblečenia Haas Automation pre Steinerov osobný zisk a nezákonné obohatenie. Haas Automation nikdy neudelila Steinerovi súhlas s použitím ochranných známok spoločnosti na Napadnutom produkte.”

Tento krok však podľa Haasu neprichádza ako blesk z jasného neba. Bývalý šéf stajne mal byť dávno upovedomený o porušovaní práv spoločnosti, no keďže sa Haas nedočkal odpovede, rozhodol sa pre právne kroky.

“Spoločnosť Haas Automation poslala Steinerovi predžalobnú výzvu, ale Steiner do dnešného dňa nepodnikol žiadne kroky k tomu, aby zastavil alebo zmiernil porušovanie práv, čo nevyhnutne vyústilo v tento súdny spor,” pokračujú právnici Haasu. “Steiner predáva a propaguje Napadnutý produkt v rôznych médiách a bez obmedzení, vrátane tlače a digitálnych médií, čím porušuje výlučné práva duševného vlastníctva spoločnosti Haas Automation.”

Haas zároveň konštatuje, že Günther Steiner si predajom knihy polepšil o nemalú čiastku. “Podľa dostupných informácií online k januáru 2024 predaj Napadnutého produktu presiahol 150-tisíc kusov a vygeneroval príjmy na úrovni 4,5 milióna dolárov.”

Súvisiace články

Diskusia