logo F1online.skF1online.sk

Hülkenberg ponúkol Verstappenovi zákryt: V kvalifikácii sme si pomáhali

Nico Hülkenberg
© X/Haas
Milan Kubala
Milan Kubala18. 5. 2024

Nicovi Hülkenbergovi sa už tretíkrát v rade podarilo dostať do tretej časti kvalifikácie, za čo si zaslúži uznanie. Nebudú ho však chváliť všetci. V žalúdku bude ležať priaznivcom súperov Maxa Verstappena, ktorému pomohol k pole position. A nebolo to čírou náhodou.

Nejeden fanúšik Ferrari či McLarenu sa teraz obracia na Nica Hülkenberga a so sklamaním v očiach podobne ako Obi-Wan Kenobi mu cez obrazovku odkazuje: Mal si ich zničiť, nie sa k nim pripojiť! V Red Bulle sa aj vďaka tejto pomoci tešia zo zisku pole position, o ktorej rozhodla menej než jedna desatinka.

Pred mikrofónom Sky Sports Nico Hülkenberg prezradil, že sa len Verstappenovi revanšoval za Q2. “Max a ja sme si v kvalifikácii pomáhali. On mi párkrát pomohol v Q2 a ja som sa mu len odplatil. Niekedy potrebujete aj podporu od kolegov, no nie?” zasmial sa pilot Haasu.

Odhliadnuc od tohto momentu sa Hülkenbergovi zrejme nepodarilo vyťažiť maximum zo svojho monopostu. V druhej časti kvalifikácie totiž zajazdil o štyri desatiny lepší čas. Keby sa svojmu výkonu z Q2 dokázal vyrovnať, predbehol by Daniela Ricciarda.

“Užil som si to,” zhodnotil kvalifikáciu ako takú Hulk. “Toto je ťažký okruh. Nerovnosti a vietor predstavujú výzvu, boli sme ako na hrane. Je to okruh zo starej školy. Nie som si istý, ako to bude vyzerať zajtra v pretekoch, ale teraz si tým nelámme hlavy.”

“Dnes som na to tlačil a zo svojich kôl som žmýkal maximum. Bolo to super,” radoval sa 36-ročný Nemec. “Pravdupovediac som vôbec nečakal najlepšiu desiatku. Naše predpovede po treťom tréningu nás dosadzovali na trináste alebo štrnáste miesto. Vyzeralo to dosť pochmúrne. Dokonca aj po prvom pokuse v Q1 som bol posledný. Vedel som, že to nebola čistá jazda a že som to potreboval upratať. Druhý výjazd bol už oveľa lepší.”

Následne postúpil do Q2 aj Q3, kde vyrazil na trať ako prvý. Pilot Haasu síce môže ľutovať, že Ricciarda nepredbehol, no vzhľadom na pôvodné očakávania je všetko v poriadku. “Dnes som to v pár kolách trafil naozaj krásne, boli perfektné. Žiaľ, mal som aj pár takých, ktoré dokonalé neboli, napríklad to na konci Q3. Pripisujem to náročným podmienkam a ťažkej trati.”

Súvisiace články

Diskusia