logo F1online.sk

Sťahovanie do Anglicka alebo predaj. Red Bull prehodnocuje, čo s AlphaTauri

AlphaTauri, ilustračné
© Twitter/AlphaTauri
Milan Kubala
Milan Kubala25. 2. 2023

Nové vedenie Red Bullu začína úradovať a chystá prvé veľké zmeny. Tie sa budú týkať sesterského tímu AlphaTauri. Tím, ktorý doposiaľ sídlil v talianskej Faenze, sa buď presťahuje do Anglicka, alebo ho červení býci predajú. Záujemcovia o jeho kúpu sú už nastúpení.

Po smrti Dietricha Mateschitza prevzal kormidlo športovej sekcie Oliver Mintzlaff, ktorý pomaly, ale isto začína meniť kurz obrovského kolosu. Aj keď sme ešte prednedávnom považovali pôsobenie tímu AlphaTauri vo Formule 1 za samozrejmosť, už čoskoro sa z kráľovnej motoršportu môže vypariť.

Mintzlaff ako šéf športu v Red Bulle si totiž posvietil aj na finančnú stránku AlphaTauri. Manažment nakoniec prišiel k jasnému záveru: Výsledky a marketingový prínos AlphaTauri nedokáže dostatočne vykompenzovať náklady na pôsobenie vo Formule 1. So situáciou treba niečo robiť. Buď sa znížia náklady na prevádzku, alebo tím pôjde do predaja.

AlphaTauri totiž dostáva z prize money približne o 100 miliónov dolárov menej ako majstrovský Red Bull, ktorý má zas toľko peňazí, že ich za podmienky dodržania rozpočtového stropu ani nedokáže minúť. Aby bola aj AlphaTauri zisková, musí prekonať rozpočtový schodok inak. Odevná značka AlphaTauri, ktorá patrí Red Bullu, sama čelí finančnému tlaku, a tak pomoc z tejto strany zrejme nepríde.

Reportéri nemeckého Auto Motor und Sport zistili, že v Red Bulle sa uvažuje o dvoch riešeniach. Jedno z nich hovorí o sťahovaní. Model s továrňou v talianskej Faenze a aerodynamickým oddelením v Anglicku sa ukazuje ako neefektívny. Prispieva k tomu aj fakt, že takto vzdialený tím nedokáže naplno zužitkovať spoluprácu s Red Bullom a sekciou RB Technologies. Presun do Anglicka “pod jednu strechu” s Red Bullom by v strednodobom horizonte ušetril peniaze a optimalizoval súžitie oboch tímov.

Alternatíva počíta s predajom stajne, ktorá je od roku 2006 stabilnou súčasťou kolotoča Formuly 1. O nedostatok záujemcov sa Red Bull báť istotne nemusí, a z operačného hľadiska by mohlo ísť o jednoduchšie riešenie.

Traja potenciálni kupcovia

Kto by mohol odkúpiť AlphaTauri? Prihlášku na vstup do Formuly 1 si už podali tri celky. Jeden z nich by prevzatím juniorky Red Bullu “vyhral jackpot”, keďže odkúpenie zabehnutého tímu je oveľa lacnejšie ako budovanie vlastnej značky. A koľko bude AlphaTauri stáť? V zákulisí sa hovorí o sume 700 miliónov dolárov.

Takýto balík peňazí už môžu zháňať Andretti Motorsport, Hitech GP a Mumbai Racing. O ich prihláškach do Formuly 1 a splnení všetkých podmienok na vstup má do 30. apríla rozhodnúť FIA.

Samotná FIA však mená záujemcov oficiálne nezverejnila, kým celý proces nie je uzavretý. V padoku je však verejným tajomstvom, že okrem Andretti Motorsport sa do Formuly 1 chce dostať aj spomínaný tím Hitech GP, ktorý je známy pôsobením v juniorských sériách F2 a F3.

Okrem neho prejavil záujem aj indický miliardár, ktorý v ázijskej F3 a vo Formule Regional Blízkeho východu vlastní stajňu Mumbai Falcons Racing.

Do pozície favorita na odkúpenie AlphaTauri je pasovaný Hitech, ktorý si už dlhšie buduje dobré vzťahy s Red Bullom. Nedávno poskytol kokpit jeho juniorom Liamovi Lawsonovi a Jürimu Vipsovi, pričom v sezóne 2023 v ňom bude jazdiť Isack Hadjar.

Na margo Hitechu ešte doplňme, že financie majú dubajský pôvod. Jedným zo spolumajiteľov bol v minulosti aj Dmitrij Mazepin, no ruský miliardár musel z tímu odísť po vypuknutí vojny na Ukrajine.

Súvisiace články