logo F1online.sk

Allison sa nevyhradil voči aliancii Red Bullu a AlphaTauri: Pravidlá sú veľmi prísne

George Russell a Sergio Pérez
© Jiří Křenek/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 1. 2024

Stane sa aliancia medzi Red Bullom a AlphaTauri prvou veľkou kontroverziou sezóny 2024? Ako to už býva, keď je zákazník až príliš úspešný, vyvolá nevôľu jeho konkurentov v strede poľa. Na vlastnej koži to zažili Haas a Racing Point. Forma AlphaTauri v závere minulej sezóny nachystala pôdu pre ďalšiu lavínu nespokojnosti. Technický riaditeľ Mercedesu James Allison však v tejto otázke zostal zdržanlivý.

Mohol by to byť zároveň skvelý spôsob, ako zatlačiť na Red Bull a dostať ho pod politický tlak. Veď dva tímy vo vlastníctve jedného subjektu sú vo svete globálnych športov úplná rarita. Uvedomuje si to aj generálny riaditeľ McLarenu Zak Brown, ktorý už zahájil svoje mediálne a politické ťaženie.

Možno trochu prekvapujúco zostáva Mercedes v tomto boji v ústraní. Na otázku ohľadne jeho názoru na alianciu Red Bullu a AlphaTauri odpovedal technický riaditeľ stajne James Allison. „Nie som si úplne istý, aká je povaha vzťahu týchto dvoch tímov, ale je mi viac ako jasné, čo hovoria pravidlá,“ povedal anglický inžinier, ktorého cituje Motorsport.com.

„Okrem veľmi malého počtu súčiastok, ktoré si tímy môžu navzájom dodávať, a s nimi aj určité množstvo technických údajov, sú pravidlá v každom ďalšom ohľade veľmi prísne. Nemôžete z jedného tímu do druhého posúvať nič, čo by mohlo byť považované za duševné vlastníctvo. Tieto pravidlá sú napísané veľmi široko a zároveň veľmi kvalitne. V podstate znemožňujú akúkoľvek komunikáciu,“ povedal Allison.

V Mercedese tak, zdá sa, plne dôverujú pravidlám a FIA. Okrem toho sa zrejme príliš nezaujímajú o marketingovú stránku. Práve tá môže byť tŕňom v oku Zaka Browna. V tejto oblasti je dnes spolupráca medzi dvoma tímami prakticky neobmedzená.

„Ak majú dva tímy medzi sebou silný vzťah, môže to byť len silný obchodný vzťah. Nemôže byť technického alebo športového charakteru, pretože to pravidlá zakazujú,“ povedal Allison. „V minulosti to bolo oveľa otvorenejšie a Mercedes bol v tom čase v oveľa slobodnejšom vzťahu s tímom, ktorý dnes nesie meno Aston Martin.“

„Práve v reakcii na to sa pravidlá zmenili, aby znemožnili skutočne technický alebo športový vzťah dvoch tímov. Ak by sa ukázalo, že nejaký existuje aj dnes, bolo by to nešťastie. Z technického hľadiska nie je veľa možností, ako dosiahnuť blízky technický vzťah s iným tímom, pretože to nie je povolené,“ skonštatoval technický riaditeľ Mercedesu.