logo F1online.sk

Visa Cash App posilňuje. Tím získal tri inžinierske hviezdy

Júki Cunoda, AlphaTauri zozadu, červené svetlá
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 1. 2024

Niekdajšia Scuderia AlphaTauri, po novom Visa Cash App RB, prichádza s ďalšími novinkami. Po odhalení nového mena, ktoré sa stalo okamžite predmetom protestov a posmeškov, oznámil tím angažovanie troch obrovských posíl na svoje technické oddelenie. V novej budove v Milton Keynes, ktorá sa stane centrom vývoja vynoveného tímu, budú pracovať aj Tim Goss, Alan Permane a Guillaume Cattelani.

Goss len nedávno opustil Medzinárodnú automobilovú federáciu, kde pracoval asi rok ako technický riaditeľ pre monoposty. Vo veku 60 rokov má za sebou pozoruhodnú kariéru v motoristickom športe. Presne 28 rokov pracoval v McLarene, kde sa postupne vypracoval až na technického riaditeľa, keď v roku 2014 nahradil odchádzajúceho Paddyho Lowea.

Túto funkciu zastával až do roku 2018, keď ho nahradil James Key. Po krátkom „stinte“ vo FIA sa tak vracia ako zamestnanec tímu a v premenovanej stajni Visa Cash App RB zaujme rolu hlavného technického riaditeľa, čo je úplne nová pozícia vytvorená novým šéfom Laurentom Mekiesom.

„Som rád, že sa môžem pripojiť k tímu Visa Cash App RB na začiatku jeho novej éry,“ povedal Goss. „Je to stajňa s veľkou hrdosťou a dedičstvom, kde už pracuje niekoľko skvelých ľudí. Teším sa na spoluprácu s novým šéfom Laurentom Mekiesom a po boku technického riaditeľa Jodyho Eggintona. Čaká nás vzrušujúca výzva, ale myslím si, že tím je dobre pripravený na to, aby sa s ňou vyrovnal.“

Potvrdili sa aj špekulácie o záujme Red Bullu o služby bývalého športového riaditeľa tímu Alpine Alana Permana. Ten pracoval 34 rokov v továrni v Enstone, kde sa postupne vystriedali tímy Benetton, Renault, Lotus, opäť Renault a po premenovaní Alpine. V lete ho však vykopli po ďalších divokých čistkách v najvyššom vedení stajne. Bez práce však dlho nezostal a pripojí sa k Visa Cash App RB ako pretekový riaditeľ.

„Po niekoľkomesačnej prestávke je skvelé vrátiť sa k pretekaniu s tímom Visa Cash App RB. Z dlhoročných skúseností viem, akí profesionálni, cieľavedomí a súťaživí sú ľudia v tejto stajni. Už sa neviem dočkať, až sa dozviem, kam nás môže tento duch v budúcnosti posunúť,“ povedal Permane.

Tretím do partie je Guillaume Cattelani, ktorý do tímu Visa Cash App RB prichádza, aby zastával funkciu zástupcu technického riaditeľa. Doteraz pôsobil v sesterskom Red Bulle, kam prišiel v roku 2020 po šiestich rokoch vo funkcii hlavného aerodynamika McLarenu. Predtým pracoval krátko pre Lotus.

Nový šéf Laurent Mekies o príchodoch posíl povedal: „Tim, Guillaume a Alan sú pre tím veľkým prínosom a nepochybujem o tom, že nás pomôžu posunúť na ďalšiu úroveň. Už máme nesmierne kvalitnú a skúsenú skupinu ľudí. Príchod týchto vysokokvalifikovaných jednotlivcov zvýši naše schopnosti a pomôže nám splniť najvyššie technické štandardy v továrni aj na trati.“