logo F1online.sk

Ricciardo chce v priebehu sezóny začať kraľovať stredu poľa, zatiaľ je však opatrný

Daniel Ricciardo
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala22. 2. 2024

Juniorský tím Red Bullu v tejto sezóne odoberá od materskej stajne toľko komponentov, koľko povoľujú pravidlá. Od predsezónnych testov sa čakalo, že sa rozšírenie spolupráce ukáže. Zatiaľ sa to do veľkej miery napĺňa, no nikto v talianskej stajni nechce nič unáhliť. Podľa Daniela Ricciarda bude RB pracovať kontinuálne a v priebehu sezóny si bude plniť svoje ciele.

Daniel Ricciardo sa vo štvrtok ocitol na piatej priečke, keď po 88 kolách mal na konte čas 1:31,361. Odjazdil ho síce na mäkšej zmesi C4, takže k jeho výsledku by sme mali pripočítať 0,5 až 0,6 sekundy. Neboli to však jeho časy, čo príjemne prekvapilo pozorovateľov na okruhu.

V stredu ešte monopost VCARB 01 pôsobil trochu neohrabaným dojmom, no následne inžinieri vyladili jeho nastavenia a všetko sa aj opticky zlepšilo. Bývalý technický riaditeľ Jordanu Gary Anderson poznamenal, že už bol “oveľa presvedčivejší, dobre zatáčal a v zákrutách mal slušný grip”.

Daniel Ricciardo pristúpil pred novinárov s chladnou hlavou. “Sezóna sa len začína, musíme byť trochu opatrnejší. V priebehu ročníka máme za cieľ dostať sa na čelo stredu poľa. Teraz by som však povedal, že sme skôr v strede poľa. Zatiaľ si nie som istý tým, že by sme boli pred ním, no určite je to náš cieľ.”

“Viem, že niektorí ľudia sú z nás pred štartom sezóny nadšení, ale ja chcem voliť opatrnejší prístup. Máme slušné auto, ale stále nás čaká veľa práce. Na základe čísel, ktoré sme si priviezli na testy, veríme, že ešte stále môžeme pár vecí nájsť,” hovorí o ďalšom priestore na zlepšenie.

Ricciardo mal na konci minulej sezóny dostatok možností spoznať monopost AlphaTauri. Je spokojný s tým, aký krok vpred sa tímu podarilo spraviť? “Som niekde uprostred, no taký je skrátka môj prístup k testom.”

“Keď vidíte Sainza na prvom mieste, vynárajú sa vám mnohé otázky: Je to palivom? Môže za to motor? V ktorej časti dňa ten čas zajazdil?” vysvetľuje svoju opatrnosť. “Nikdy neviete. Bez ohľadu na to, kde sme vo výsledkovej listine, sa stále pozerám niekam do stredu.”

“Som si vedomý toho, že o týždeň pravdepodobne nebudeme bojovať o pole position, no dúfam, že sme stále v bitke o stred poľa. Keby sme sa dostali do Q3 a v nedeľu skončili na bodoch, bol by to dobrý štart do roka. Až čas povie, či sa toho o týždeň dočkáme,” uvedomuje si 34-ročný Austrálčan. “Keď sa však sezóna rozbehne a naučíme sa toho o aute viac, s novými posilami sa pustíme do práce, myslím si, že začneme trochu dvíhať latku.”