logo F1online.sk

RB v novom názve vraj neznamená „Racing Bulls“. RB znamená jednoducho „RB“

Nyck de Vries, AlphaTauri zozadu
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 1. 2024

Rok 2024 nám ledva začal, ukázali nám jedno lakovanie a zatiaľ sme nevideli ani jedno oficiálne predstavenie monopostu. Napriek tomu si nervy a trpezlivosť fanúšikov Formuly 1 prešli v roku 2024 nejednou skúškou. Hádam najväčšou čerešničkou je predstavenie najhoršieho mena športového tímu v dejinách – Visa Cash App RB Formula One Team. Čo znamená to RB? Nuž, podľa zástupcov tímu to neznamená vlastne nič.

Dúfame, že sezóna 2024 nebude pokračovať týmto tempom. Dúfali sme, že sa nám vráti milované označenie Sauber, ale miesto toho vraj máme tím volať podľa internetového kasína; dúfali sme, že mestské trate budú vyvažovať tradičné permanentné okruhy, miesto toho máme ďalší polomestský okruh, ktorý sa s Liberty Media dohodol za nekresťanské peniaze; dúfali sme, že pri premenovaní tímu AlphaTauri bude aplikovaný aj hlas rozumu, nie len hlas peňazí. Aby toho nebolo málo, fanúšikovia v Čechách a na Slovensku sa momentálne boja, že si nedokážu naladiť – alebo si nemôžu finančne dovoliť – novú televíznu stanicu s ich obľúbeným komentátorským duom.

Január mal byť ešte pokojný a plný očakávaní pred štartom novej sezóny. Ale taký nebol. Aby sme však prešli k meritu veci, odpovieme na otázku, ktorá nás všetkých trápi – alebo možno nie – už dva dni. Ak sa AlphaTauri – predtým Toro Rosso – volá po novom Visa Cash App RB Formula One Team, čo vlastne znamená to „RB“ v názve?

Oficiálne tlačové stanovisko stajne neponúklo odpoveď na túto otázku. Indícia však prišla už na druhý deň, keď Medzinárodná automobilová federácia aktualizovala oficiálnu štartovú listinu Formuly 1. Tá pri názve stajne skutočne uvádza Visa Cash App RB Formula One Team, ale hneď vo vedľajšom stĺpci uvádza aj názov spoločnosti, ktorá je prevádzkovateľom pretekárskeho tímu.

V tomto prípade je ňou spoločnosť menom Racing Bulls S.p.A. Na okraj a pre zaujímavosť, to S.p.A. (niekedy tiež SpA) znamená società per azioni, čo je v talianskom práve obdoba našej akciovej spoločnosti. V každom prípade, ono „RB“ vyvolalo vo fanúšikoch nádej, že by sa mohlo jednať o avizovaný názov Racing Bulls. Toto pomenovanie si Red Bull ešte vlani registroval ako obchodnú známku a už od novembra sa o ňom špekulovalo ako o novom mene AlphaTauri.

Ba čo viac, túto doménu tím skutočne používa, napríklad pre mailovú komunikáciu, aj keď oficiálnou webovou stránkou stajne je visacashapprb.com. Veď predsa potrebujete svoju značku a tím ukotviť okolo jednotného označenia, keďže so sponzormi sa spájate, ale aj rozchádzate. Logiku to má, takže aj vďaka obchodnej známke, doméne a označeniu konštruktéra ako RB-Honda RBPT sa mnohí hotovali, že budú ako označenie tímu používať jednoducho „Racing Bulls“.

Keď teda portál RaceFans prišiel s teóriou, že RB znamená „Racing Bulls“, od nemenovaného zástupcu tímu sa mu vraj dostalo ujasnenia, že RB rozhodne nič také neznamená. Zdá sa, že v tíme sú už teraz zhrození, že (podobne ako v prípade tímu Stake/Sauber) začnú všetci používať Racing Bulls a nie stupídne „Visa Cash App“.

„Zástupca tímu, ktorý vlani súťažil ako AlphaTauri, však pre RaceFans potvrdil, že iniciály ‚RB‘ v jeho novom názve neznamenajú ‚Racing Bulls‘ ani iné slovné spojenie,“ uviedol RaceFans. A čo to teda znamená? Nuž, vraj to neznamená nič, RB znamená jednoducho „RB“.

„Tím však tvrdí, že jeho identita ‚RB‘ má priblížiť jeho značku k značke Red Bull. Toto spojenie bolo menej zrejmé, keď súťažili ako AlphaTauri, predtým štrnásť rokov používali názov ‚Toro Rosso‘, čo je taliansky výraz pre Red Bull. Tím sa teraz označuje ako VCARB,“ uviedol RaceFans.

Wikipedisti už tento problém s tímom bez akejkoľvek identity vyriešili jednoducho tak, že ho označujú ako „RB“. Ďalší chcú urobiť to isté z prostej nechuti k takémuto otrasnému pomenovaniu stajne, ktorá sa zrodila z milovaného outsidera Giancarla Minardiho.